sâmbătă

4 mai, 2024

dialog ue rusia

16 octombrie, 2022

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat, joi, că ”nu regretă cursul” pe care Guvernul ei l-a urmat referitor la politica energetică şi Rusia în perioada mandatelor sale, despre care criticii spun că a lăsat cea mai mare economie a Europei prea dependentă de gazul rusesc, informează Reuters.

”Întotdeauna acţionezi conform perioadei în care te afli”, a spus Merkel reporterilor în Lisabona, când a fost întrebată despre abordarea guvernului ei a relaţiei cu Rusia.

Angela Merkel, care s-a retras din politică anul trecut, după 16 ani în calitate de cancelar, a spus că nu a crezut niciodată în noţiunea de ”Wandel durch Handel” sau în schimbarea prin comerţ.

Gazul ieftin a permis Germaniei să închidă unități pe cărbune sau nucleare


”În acest sens, nu regret deloc deciziile, mai degrabă cred că a fost corect din perspectiva vremii”, a spus ea, adăugând că gazul rusesc ieftin a permis Germaniei să continue cu eliminarea treptată a energiei nucleare şi a celei bazate pe cărbune.

Doar că acum, Germania a amânat planurile de închidere a centralelor pe cărbune pentru a putea face față crizei energetice.

Mai mult, Joi, 13 octombrie, Germania a importat gaze naturale din Franța, o premieră în acest sens, având în vedere că până acum fluxul gazelor era tocmai invers.

”Această invazie brutală a Rusiei a adus acum o schimbare. Acesta este un punct de cotitură”, a spus Merkel referitor la politica energetică a Germaniei.

Inflație de două cifre


Inflația a depășit un nou record în luna septembrie, conform celor mai recente date comunicate de Oficiului federal de statistică (Destatis). Conform Destatis, indicele anual al preţurilor de consum în Germania a urcat de la 7,9% în august la 10% în septembrie, ajungând la cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării.

Cel mai semnificativ factor care a accelerat majorarea inflaţiei l-a reprezentat creşterea semnificativă a preţurilor energiei, în condiţiile în care războiul din Ucraina a intensificat tendinţa.

Astfel, în septembrie, preţurile energiei au înregistrat un avans de 43,9% faţă de perioada similară din 2021, în timp ce preţurile la alimente au urcat cu 18,7%, iar costurile cu transportul au înregistrat un avans de 14%.

(Citiți și: Fără gaz rusesc, locomotiva Europei este amenintață pe termen lung de dezindustrializare)

Germania şi alte state europene încearcă să pună capăt dependenţei lor de petrol şi gaze ruseşti, după ce Putin a lansat invazia rusă în Ucraina, ca parte a ceea ce el numeşte o ”operaţiune militară specială”, potrivit news.ro.

Anul trecut, 55% din importurile de gaze germane au venit din Rusia, acesta fiind rezultatul parţial a promovării de către Merkel a relaţiilor economice cu Rusia şi a sprijinirii controversatului gazoduct Nord Stream 2, chiar şi după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea în 2014.

Autorizarea gazoductului Nord Stream 2, conceput pentru a dubla importurile de gaze din Rusia către Germania prin Marea Baltică, a fost suspendată în zilele premergătoare invaziei ruse în Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: