sâmbătă

22 iunie, 2024

4 octombrie, 2022

Germania ia în calcul sistarea exporturilor de energie, în special către Franța și alte state învecinate, în sezonul rece pentru a evita penuria locală și pentru a preveni o defecțiune a rețelei naționale de electricitate, transmite Financial Times.

Un reprezentant al celui mai mare operator de rețea din Germania a declarat pentru Financial Times că această măsura ar putea fi luată ca “ultimă soluție” în cazul adâncirii crizei energetice.

Hendrik Neumann, directorul tehnic al Amprion, unul dintre cei patru operatori de rețele electrice din Germania, a spus că un astfel de scenariu ar fi probabil mai degrabă o chestiune de ore decât de zile.

Tensiuni în UE


Avertismentul Germaniei apare într-un moment de tensiuni sporite în ceea ce privește răspunsul Berlinului la criza energetică, adică ajutorul de 200 de miliarde de euro pentru subvenționarea energiei consumate de întreprinderile și  gospodăriile germane.

Unele state din Uniunea Europeană consideră că acest scut de protecție riscă să submineze unitatea europeană.

Spre exemplu, doi comisari europeni, Thierry Breton şi Paolo Gentiloni, susţin că actuala criză energetică necesită solidaritate în rândul statelor membre UE, inclusiv emiterea de datorii garantate în comun, la fel cum s-a întâmplat în perioada pandemiei.

„Pentru a depăşi faliile create de diferite marje de manevră din bugetele naţionale, trebuie să ne gândim la instrumente comune la nivel european. Doar un răspuns bugetar european ne va permite, prin susţinerea acţiunilor BCE, să răspundem eficient la criza actuală şi să calmăm pieţele financiare volatile”, susţin cei doi comisari europeni.

Germania nu e de acord


În replică, ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, a apărat planul ţării sale de a împrumuta 200 de miliarde de euro de pe pieţele financiare pentru a-şi finanţa măsurile de susţinere a gospodăriilor şi companiilor în contextul preţurilor mari la energie.

Totodată, acesta respinge ideea emiterii de datorii comune la nivelul UE ca răspuns la criza energetică.

Pe fondul acuzațiilor potrivit cărora Germania își folosește puterea economică pentru a-și proteja gospodăriile într-un mod pe care alții nu și-l pot permite, premierul italian demisionar Mario Draghi a declarat că “în fața amenințărilor comune ale vremurilor noastre, nu ne putem împărți în funcție de spațiul din bugetele noastre naționale”.

Franța – prima țară afectată de oprirea exporturilor

Orice întrerupere sau reducere a exporturilor de electricitate din Germania ar putea agrava deficitul de aprovizionare în Franța, unde aproape jumătate din cele 56 de centrale nucleare ale țării sunt în prezent scoase din rețea.

Guvernul francez face presiuni asupra grupului de utilități de stat EDF pentru a reporni în această iarnă toate cele 32 de reactoare nucleare care au fost oprite la un moment dat în această vară pentru întreținere și din cauza unor probleme de coroziune.

În primul trimestrul al acestui an, Franța a importat 6.000 de gigawați-oră de energie electrică din Germania, echivalentul a 5% din producția totală de energie a țării în acest trimestru, de 5 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Germania este de ani de zile un exportator net de energie electrică. Anul trecut a vândut cu 17,4 TWh mai multă energie electrică către alte țări decât a importat. Cei mai mari cumpărători de energie germană au fost Franța și Austria.

“Ne așteptăm la o situație foarte tensionată în iarna care urmează”, a declarat Hendrik Neumann pentru Financial Times.

Criza energetică provocată de războiul din Ucraina este doar una dintre mai multe “probleme care se suprapun”, a adăugat el. Printre alte bătăi de cap se numără oprirea centralelor nucleare franceze și întreruperea livrărilor de cărbune cauzată de nivelul scăzut al apei pe principalele râuri.

Ce face Germania cu reactoarele nucleare

Hendrik Neumann a declarat că nu împărtășește punctul de vedere al ministrului german al economiei, Robert Habeck, care în iulie a susținut că țara nu se confruntă cu o problemă de electricitate.

“Dacă ar fi fost așa, nu ni s-ar fi cerut (de către guvern) să realizăm o analiză specială (privind piața energiei electrice în timpul iernii)”, a spus el.

Ca urmare a acestei analize, guvernul german a decis luna aceasta să amâne dezafectarea programată pentru acest an a două dintre cele trei centrale nucleare rămase în țară.

Neumann a cerut ca toate cele trei centrale să rămână în funcțiune, spunând că nu se știe încă cât de strânsă va fi piața.

“Tot ce pot spune este că trei centrale nucleare ar fi mai bine decât două”, a spus el. Cu toate acestea, el a precizat că punctul de vedere al Amprion este unul tehnic, care ignoră “aspectele politice și ideologice”.

RWE menţine în funcţiune două centrale pe lignit până în martie 2024

Pe de altă parte, ministrului german al economiei, Robert Habeck, a anunțat marți că RWE va urgenta cu opt ani închiderea termocentralelor sale pe cărbune dar, în acelaşi timp, două dintre centralele sale pe lignit, care trebuiau să fie închise la finele acestui an, vor rămâne parte din reţeaua energetică din Germania până în luna martie 2024.

„Aceste centrale vor rămâne în reţea până la finele lunii martie 2024, din cauza pierderii livrărilor de gaze naturale ruseşti şi a pierderii centralelor nucleare din Franţa”, a declarat Robert Habeck, la o conferinţă de presă, potrivit Reuters.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: