Fostele centrale hidroenergetice de pe Valea Oltului, Valea Siretului şi Valea Jiului ar putea fi introduse în PNRR. Anunțul a fost făcut de ministrul Marcel Boloș la Digi24.
Pe fondul crizei energetice din Europa, Comisia Europeană a indicat statelor membre să ”regândească” investițiile din planurile naționale de redresare și să pună accent pe investiții sustenabile în energie.
Cum banii alocați statelor membre rămân aceeiași, o serie de proiecte acceptate de UE ar trebui scoase de la finanțare pentru a face loc proiectelor menționate de ministrul Boloș.
„Avem capitolul de REPower EU, cel care urmează a fi introdus în PNRR al României, şi avem în vedere atât investiţii în energia verde şi aici discutăm de parcuri solare şi eoline care ar contribui la independenţa energetică a României, pe de o parte, iar pe de altă parte, fostele amenajări de hidrocentrale şi fostele centrale hidroenergetice care au rămas pe Valea Oltului, chiar şi pe Valea Siretului, pe Valea Jiului sunt luate în calcul pentru ca atunci când ne prezentăm la renegociere să putem să avem proiectul închegat pentru că e o contribuţie însemnată la ceea ce înseamnă independenţa energetică”, a declarat Marcel Boloş.
Parte din aceste investiții, gândite în trecut, au fost abandonate după ce România a devenit membru UE și a fost obligată să respecte anumite standarde de mediu.
Cum pot fi finalizate proiecte care încalcă standardele de mediu, explicațiile ministrului
Marcel Boloș a explicat că aceste proiecte pot fi totuși realizate dacă sunt declarate de importanţă strategică naţională.
„Directiva Uniunii Europene pe probleme de mediu spune că, atunci când ai proiecte care sunt de importanţă strategică naţională, atunci urmezi procedurile de mediu şi iei măsuri ca tot ce înseamnă ecosistemul verde şi biodiversitatea să fie protejate. Dacă ele nu sunt declarate de importanţă strategică naţională poţi avea aceste dificultăţi şi poţi să le abandonezi datorită problemelor de mediu apărute.
Suntem într-un moment de răscruce pentru că fără aceste investiţii… Noi nu am acţionat numai pe zona aceasta a independenţei energetice la nivelul României, ci am acţionat şi pe zona aceasta a independenţei energetice la nivelul autorităţilor locale, pentru prima dată le-am creat un fond de 500 de milioane de euro”, a afirmat Marcel Boloş.
***