miercuri

8 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 mai, 2018

Gabriela Bîrsan (foto), fostă președinte a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a fost achitată joi, definitiv. 

Ea este soția profesorului universitar Corneliu Bîrsan, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), între 1998 și 2013.

Aceasta, împreună cu Iuliana Puşoiu (tot judecătoare la Curtea Supremă, în momentul faptelor), Corina Corbu şi Anton Pandrea au fost acuzate de DNA, de mai multe fapte de corupţie, printre care și luare de mită.


Punerea sub acuzare a avut loc în 2011, în iulie 2014 a început procesul, iar în 2016 s-a pronunțat decizia în prima instanță (tot de achitare).

Procurorii anticorupție acuzau în rechizitoriu că persoane învestite cu demnităţi publice s-au folosit de funcţii pentru a-şi rezolva unele probleme personale, printre care petreceri gratuite la restaurante din Paris, Bucureşti, vacanţe gratuite etc. De asemenea, Gabriela Bîrsan ar fi primit mai multe bijuterii de la respectivii oameni d eafaceri.

Aceste beneficii ar fi fost obținute de judecătoare de la oameni de afaceri cărora le-ar fi promis în schimb tergiversarea dosarelor acestora, strămutarea sau intervenţii în vederea obţinerii unor soluţii favorabile.

Probele administrate relevă relaţia infracţională dintre judecătorii: Bîrsan Gabriela Victoria, Puşoiu Iuliana, Corbu Corina de la Secţia contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Pandrea Anton de la Secţia penală a instanţei supreme, avocaţii Gherbovan Silinescu Claudia şi Gherbovan Silinescu Radu, care au asigurat asistenţă juridică pentru cinci firme, din care două aparţineau omului de afaceri Chiriac Gabriel, beneficiare ale admiterii strămutărilor, suspendării judecării cauzelor până la soluţionarea strămutărilor, traficului de influenţă, favorizării făptuitorului”, arăta DNA.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: