Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult›
07.04.2021
Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult›
07.04.2021
Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
06.04.2021
3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Fost senator UDMR, dat în urmărire internațională – condamnat la închisoare, acesta ar fi fugit din țară
de Vladimir Ionescu , 3.1.2019
Fostul senator UDMR Olosz Gergely, condamnat pe 20 decembrie la trei ani de închisoare pentru trafic de influență, a fost dat în urmărire internațională.
”A fost dat în urmărire internațională după ce, la sfârșitul anului trecut, a fost dat în urmărire națională și în consemn la frontieră. A fost căutat la domiciliu, nu a fost găsit, se fac în continuare verificări pentru identificarea și depistarea persoanei respective”, a declarat joi Tolvaj Marin, purtătorul de cuvânt al Poliției Covasna.
Surse citate de presa locală susțin că el s-ar fi refugiat în Ungaria, acolo unde s-ar afla și un alt politician român de etnie maghiară condamnat pentru fapte de corupție, Marko Attila Gabor.
Cel din urmă a fugit din România în 2015, iar în 2018 a fost fotografiat alături d emai mulți politicieni din Ungaria și România, pe o terasă din Budapesta. Fost deputat și fost șef al Departamentului pentru Relații Interetnice din Guvern, el este condamnat în două dosare:
- pentru retrocedarea ilegala a clădirii Colegiului Szekely Miko, din municipiul Sfântu Gheorghe
- și într-unul din dosarele cu despăgubiri ilegale efectuate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
Probabilitatea ca Olosz Gergely, care a fost și președinte ANRE, să se afle în Ungaria este foarte ridicată, cu atât mai mult cu cât el ar fi prieten cu vicepremierul Ungariei, conform unor surse citate de Mediafax:
”Se pare că este prieten bun cu vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, cu care ar fi mers de mai multe ori la vânătoare în secuime”, au spus sursele citate.
Politicianul a fost condamnat definitiv în decembrie 2018, când a mai decis și confiscarea de la fostul preşedinte ANRE a sumelor de 384.000 euro şi de 400.000 lei.
Alături de Olosz Gergely a fost condamnat și omul de afaceri Ion Bîrcină, finul fostului judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă.
În acest caz, procurorii DNA au trimis în instanță cinci inculpaţi, în 2012. În perioada mai 2010 – februarie 2011, Bîrcină Ion, Iliescu Costin, Stan Cătălin şi Badea Ovidiu Ionel s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa inculpatului Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.
În schimbul banilor, Olosz Gergely ar fi lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA.
„În acest context, în perioada mai – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la inculpaţii Bîrcină, Iliescu şi Stan suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială de tip offshore. Din suma pretinsă, societatea a transferat în conturile acestui offshore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan”, precizau procurorii în rechizitoriu.