Val de sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii după declarațiile făcute Liviu Dragnea în timpul marelui miting PSD – ALDE de sâmbătă și într-o emisiune în care a apărut duminică.
Toate acestea vin pe fondul vizitei unei delegații a Comisiei de la Veneția care va verifica dacă modificările aduse legilor Justiției corespund standardelor europene.
DIICOT – două sesizări
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) va înregistra luni două sesizări, a anunțat șeful delegat al acestei structuri, Daniel Horodniceanu.
Prima se referă la declarațiile lui Liviu Dragnea legate de plângerea ce o vizează pe Viorica Dăncilă. Este vorba despre plângerea penală înregistrată de liderul PNL, Ludovic Orban, și care acuză premierul de înaltă trădare, uzurparea funcției și divulgare de informații nepublice.
Această plângere penală împotriva premierului a fost calificată de Liviu Dragnea drept „o demență”, care a declarat că nu crede că există vreun procuror care să „riște atât de mult” pentru acest demers care ar fi „o comandă de la Iohannis, fără niciun dubiu”.
„Ce știu cu siguranță este o comandă foarte fermă. Sper să nu fie niciun procuror care să riște atât de mult ca să dea curs la această demență. Foarte mulți procurori riscă să plătească greu”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.
Adresa trimisă CSM este semnată de procurorul-șef al Parchetului Mafia, Daniel Horodniceanu, care va fi înlocuit curând de Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiției. CSM a avizat pozitiv propunerea, iar Tudorel Toader a anunțat luni că-i va cere imediat președintelui numirea lui Bănilă la conducerea DIICOT.
A doua plângere ce va fi trimisă CSM vizează declarații care se constituie ca un atac împotriva justiției, în general.
CSM sesizează, la rândul ei, Inspecția Judiciară
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Inspecției Judiciare, tot luni, să verifice impactul pe care îl au asupra independenței sistemului afirmaţiile făcute duminică seară de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
“Urmarea a afirmaţiilor făcute în spaţiul public în data de 10 iunie 2018 de către domnul Nicolae Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, în temeiul art. 30 alin (1) din Legea 317/2004 republicată, Secţia pentru procurori s-a sesizat din oficiu şi, pe cale de consecinţă, a solicitat Inspecţiei Judiciare – Direcţia de inspecţie pentru procurori efectuarea de verificări cu privire la afirmaţiile prezentate, din perspectiva potenţialului de afectare a independenţei sistemului judiciar”, a transmis, luni, Secţia pentru procurori.
Forumul Judecătorilor cere apărarea independenței sistemului judiciar față de atacurile coaliției
Asociația „Forumul Judecătorilor din România” a transmis un avertisment cu privire la declarațiile dure făcute de politicienii PSD și ALDE la adresa sistemului judiciar, acuzând apelativele „inacceptabile” și „derapajul extrem de grav de la principiile democrației” în contextul mitingului PSD.
De asemenea, asociația cere CSM să apere independența magistraților și să sesizeze CNA, CNCD dar și alte instituțiie abilitate în acest sens.
Asociația „Forumul Judecătorilor din România” a trimis luni către Consiliului Superior al Magistraturii „o cerere de apărare a independenței sistemului judiciar față de atacurile recente ale reprezentanților de seamă ai puterii legislative și ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie 2018, respectiv data de 10 iunie 2018, în privința cărora este necesară intervenția neîntârziată a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, pentru a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor și procurorilor”.
„În condițiile în care organizatorii mitingului desfășurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor „nereformate”, apelul la încetarea aşa-ziselor „abuzuri” reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii. Duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraţilor, în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept „corupți”, „staliniști”, „securiști”, „torționari”, culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de „şobolani”, reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei, iar întregul „scenariu” al mitingului politic, „recuzita” utilizată şi aşa-zisă „voinţă a poporului” de a fi ocoliţi „cei aleşi” de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declaraţia de „luptă în stradă”, „până la capăt” conturează imaginea unei ameninţări grave la independenţa justiţiei”, se arată în comunicatul asociației preluat de Digi24.
În plus, Forumul Judecătorilor mai arată că este nepermisă amenințarea lui Liviu Dragnea la adresa procurorilor DIICOT care anchetează plângerea la adresa Vioricăi Dâncilă.
„Într-o emisiune de televiziune subsecventă acestui eveniment, președintele Camerei Deputaților a amenințat nepermis procurorii DIICOT care anchetează o plângere aflată pe rol, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acuzându-i că „riscă să plătească la greu” pentru soluția luată. Independența magistraților nu constituie doar o garanție a statului pentru înfăptuirea justiției, ci în egală măsură, un drept și o obligație a magistraților. Independența este privită ca „atribut al funcției, care îi permite judecătorului să acționeze în realizarea actului juridic și, mai ales, să decidă doar în baza legii și a propriei conștiințe, fără nici o subordonare sau influență”, mai arată sursa citată.
(Citiți și: Liviu Dragnea, despre plângerea penală depusă împotriva premierului: Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă)
Potrivit Forumului Judecătorilor, liderii politici și ceilalți oameni care au vorbit la mitingul PSD au acreditat acuzații „printr-o nepermisă generalizare”:
- Lipsa de integritate, de profesionalism și de independență a unei părți importante a magistraților ce compun sistemul judiciar, prin susținerea existenței unui aşa-zis „stat paralel”, din care fac parte magistrați „corupți”, „staliniști”, „securiști”, „torționari”.
- Funcționarea anormală și incorectă a sistemului judiciar, în sensul că procurorii ar instrumenta dosarele penale în mod preferențial, doar pe baza unor denunțuri obținute prin șantaj sau presiuni, și nu în baza unor probe administrate legal.
- De asemenea, referirile simbolice la grupări teroriste și amenințările voalate ori care direct reprezintă o formă de presiune și o tentativă de intimidare a corpului magistraților, nepermisă într-o societate democratică.
„Afirmațiile din cadrul mitingului „Stop abuzurilor din Justiție”, prin raportare la calitatea persoanelor care le-au făcut, la faptul că mitingul a fost difuzat pe majoritatea posturilor de televiziune și la legislația incidentă, au avut ca urmare discreditarea modului de funcționare a sistemului judiciar în ansamblul său și compromiterea, din punct de vedere profesional și moral, a corpului magistraților. Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, cu consecința afectării imaginii sistemului de justiție. O asemenea abordare, care nu poate fi circumscrisă libertății de opinie, ca formă de manifestare a libertății de exprimare, afectează atât independența sistemului judiciar, cât și încrederea pe care, într-o societate democratică, organele judiciare și instituțiile din sistemul judiciar trebuie să o inspire opiniei publice (în competenta, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredințează magistraților apărarea drepturilor sale le așteaptă). Într-un stat de drept, nimeni – și cu atât mai puțin un reprezentant al uneia din celelalte două puteri, chiar dacă are calitatea de inculpat ori de condamnat penal – nu are dreptul să extrapoleze nemulțumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra întregului sistem judiciar. În măsura în care se procedează astfel, persoana care face aceste afirmații generalizatoare aduce, inevitabil, atingere principiului constituțional al separației puterilor în stat, cu consecința afectării prestigiului justiției și, implicit, a independenței și reputației magistraților”, punctează Asociația Formul Judecătorilor din România.
Aceasta mai arată că „puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenta unor anumite garanții față de celelalte puteri ale statului, pentru a se evita politizarea și pentru a apăra independentă și imparțialitatea magistratului. Când, din motive infame, se urmărește diminuarea funcției și a rolului puterii judecătorești, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecinţele și implicaţiile socio-economice ce decurg din aceasta”.
„În Raportul Singhvi către Comisia drepturilor omului a ONU din 1987 se precizează că „principiile independenţei și imparţialităţii sunt pietrele de fundament ale motivării și legitimităţii funcţiei judiciare în orice stat” – (pct. 75). În Recomandarea (2000)19 a Comitetului de Miniștri al statelor membre privind rolul urmăririi penale în sistemul de justiţie penală, adoptată la data de 06 octombrie 2000 la cea de-a 724-a reuniune a delegaţiilor miniștrilor, la pct. 11 din capitolul „Relaţia dintre procurorii publici și puterea executivă și legislativă” se prevede că „statele trebuie să ia măsurile adecvate pentru a asigura că procurorii publici își pot efectua îndatoririle și responsabilităţile profesionale fără intervenţie nejustificată sau expunere la responsabilitatea civilă, penală sau de alt tip”, precizează judecătorii.
„Consiliul Superior al Magistraturii este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraților și are obligația constituțională de a apăra independența acestora, interesul de a proteja reputația și de a asigura autoritatea magistraților fiind superior aceluia de a permite o discuție liberă asupra imparțialității acestora, chiar dacă este ocazionată de discursul sau acţiunile unui ministru al justiției. Rapoartele MCV subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecătorilor și procurorilor din România. Pe cale de consecinţă, se impune apărarea justiţiei ca sistem, precum și a judecătorilor și a procurorilor, întrucât afirmaţiile formulate în condiţiile arătate sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducând atingere independenţei, prestigiului și credibilităţii în ansamblul său. De asemenea, Asociația „Forumul Judecătorilor din România” a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și alte autorități publice competente, în raport de faptele relatate şi de aspectele suplimentare care vor rezulta din verificările ce vor fi dispuse”, mai arată asociația.