marți

23 aprilie, 2024

23 mai, 2022

Epoca de trei decenii a globalizării riscă să ”dea înapoi”, potrivit unor investitori și directori de top cu care au stat de vorbă jurnaliștii de la Fiancial Times în preambulul reuniunii celor mai puternici oameni din lume la forumul economic de la Davos, Elveția, primul în format fizic din ultimii doi ani.

Consecințele geopolitice ale războiului din Ucraina, combinate cu perturbarea lanțurilor globale de aprovizionare cauzată de pandemie, turbulențele recente ale pieței și înrăutățirea rapidă a perspectivelor economice îi pune pe liderii de business din întreaga lume în fața unor decizii strategice vitale, potrivit publicației.

„Tensiunea dintre SUA și China a fost accelerată de pandemie și acum această invazie a Ucrainei de către Rusia – toate aceste tendințe trezesc serioase îngrijorări cu privire la o lume tot mai decuplată”, a declarat José Manuel Barroso, președintele Goldman Sachs International și fost președinte al Comisiei Europene.


„Onshoring”, renaționalizarea și regionalizarea au devenit cele mai recente tendințe pentru companii, încetinind ritmul globalizării, a adăugat el.

„(Globalizarea se confruntă cu, n.r.) fricțiuni din partea naționalismului, protecționismului, șovinismului dacă doriți, sau chiar uneori xenofobiei, iar pentru mine, este nu este clar cine va câștiga.”

„Aproape nimeni nu a trăit” astfel de vremuri „în timpul arcului carierei investiționale”, potrivit șefului unuia dintre cele mai mari grupuri de private equity din lume. Charles ‘Chip’ Kaye, directorul executiv al Warburg Pincus, a comentat că geopolitica a fost „în fundalului modului în care vedeam lumea” de la căderea Zidului Berlinului și a „furnizat o anumită doză de oxigen creșterii globale”.

Acum însă aceasta este ”centrul” oricăror decizii de investiții, odată ce ”vântul care împingea din spate prețul activelor”, respectiv inflația și dobânzile foarte scăzute, își pierde din putere.


Discuțiile despre deglobalizare în rândul companiilor au crescut în ultimele săptămâni. Mențiunile despre nearshoring, onshoring și reshoring în cadrul apelurilor despre rezultatele financiare ale companiilor, respectiv de la conferințele investitorilor sunt la cel mai înalt nivel din 2005, potrivit furnizorului de date Sentieo.

Subiectul va fi pe ordinea de zi a participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos săptămâna aceasta. De la ultima reuniune în format fizic, în ianuarie 2020, evenimente mondiale precum pandemia și războiului au tensionat lanțurile globale de aprovizionare, cele care stau la baza globalizării pe care o promovează WEF.

„Companiile spun că au nevoie de producție mai aproape de clienți”, a declarat Jonathan Gray, președintele Blackstone Group.

Șeful celei mai mari companii farmaceutice din Asia a declarat că era globalizării bazată pe externalizare pentru reducerea costurilor a luat sfârșit.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: