vineri

26 aprilie, 2024

23 aprilie, 2014

Ucraina a reluat operaţiunea „antiteroristă” din estul ţării, însă Rusia ameninţă cu un război ca în Georgia, în 2008, când a intrat cu tancurile pe teritoriul ţării vecine. Între timp, SUA promit ajutor Ucrainei, pentru ca Rusia să nu mai aibă un instrument de presiune asupra acestei ţări prin livrarea de gaze naturale.

Forţele ucrainene reiau ofensiva în estul ţării

Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a anunţat reluarea operaţiunii „antiteroriste” în est, suspendată înainte de Paşte.

Turcinov a argumentat această decizi prin faptul că separatiştii proruşi au „depăşit linia roşie” după descoperirea a două cadavre, unul fiind al unui ales local din cadrul partidului prooccidental Batkivşcina, al Iuliei Timoşenko.

Rusia ameninţă cu tancurile


În replică, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a amenanţat cu un război similar celui din urmă cu şase ani, din Georgia, când trupele ruse au intrat cu tancurile pe teritoriul ţării vecine.

„Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruşilor sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut, de exemplu, în (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional”, a declarat şeful diplomaţiei ruse pentru postul de televiziune Russia Today.

Un atac împotriva cetăţenilor ruşi este un atac împotriva Rusiei, consideră Moscova. Mai mult, şeful diplomaţiei ruse consideră că „americanii conduc aceste operaţiuni” din estul Ucrainei.

Vicepreşedintele Joe Biden s-a aflat în vizită la Kiev, unde a promis sprijin autorităţilor şi ajutor financiar.


O reacţie destul de palidă a administraţiei obama, o consideră senatorul republican John McCain, care a criticat zilele trecute Casa Albă pentru modul în care reacţionează faţă de Rusia. Cu atât mai mult cu cât, spune senatorul republican, există riscul răspândirii problemelor din Ucraina şi în ţările vecine, în Republica Moldova şi în ţările baltice.

Promisiuni americane de eliberare de sub ameninţarea armei energetice ruse

Vicepreşedintele Biden a arătat că SUA pun la dispoziţie bani şi expertiză pentru ca Rusia să nu mai poată folosi împotriva Ucrainei arma energetică: ameninţarea cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

Totuşi, arată o analiză a Bloomberg, arată că ajutorul suplimentar promis de Washington nu rezolvă situaţia care ar putea apărea în curând: şi anume sistarea livrărilor de gaz, dacă Kievul nu plăteşte în avans pentru el.

Vicepreşedintele american Joe Biden le-a spus liderilor ucraineni că SUA vor oferi ajutor pe termen mediu şi lung pentru a ajuta sectorul energetic ucrainean. 50 de milioane de dolari sunt puse la dispoziţia ucrainenilor, fără a preciza însă ce parte din aceşti bani va fi destinată dezvoltării rezervelor de gaz, energiilor alternative şi îmbunătăţirii eficienţei energetice.

Livrările de gaz sunt cea mai puternică armă economică a Rusiei în bătălia cu Ucraina – jumătate din cantitatea de gaz consumată provine sin rusia, iar ucraina este ruta de tranziit a 50-60% din gazele ruseşti exportate în Europa.

Modernizarea infrastructurii energetice a Ucrainei şi obţinerea unei independenţe a livrărilor de gaze naturale se pot fave în 16 ani, estimează un studiu al Agenţiei Internaţionale pentru energie, citat de Bloomberg. Investiţiile necesare ar fi de 170 de miliarde de dolari, respectiv 234 de miliarde de dolari, ceea ce fac ca ajutorul financiar promis de SUA să fie insignifiant.

Pericolul sistării livrărilor

Pericolul imediat pentru Ucraina este sistarea livrărilor de gaze naturale, în condiţiile în care datoria faţă de gazprom este de 2,2 miliarde de dolari, iar rusia cere acum plata în avans a cantităţilor pe care le va livra.

„Dacă livrările ar fi sistate mâine, ucrainenii vor fi într-o situaţie dificilă. (…) înaintea iernii, chiar trebuie să îşi creeze depozite de gaz cât mai mari”, este soluţia văzută de fostul consilier al preşedintelui Obama pe chestiuni de energie şi schimbări climatice, Jason Bordoff.

Infrastructura energetică ucraineană este vehce, datează din perioada sovietică şi aduce şi mari pierderi de energie: generatoarele electrice sunt uzate, conductele au scurgeri, iar clădirile nu au izolare corespunzătoare pentru ca cererea şi consumul de gaze naturale să poată fi reduse. Pe de altă parte, exploatarea resurselor din platoul continental al Mării Negre ar dura ani de zile

Promisiuni americane

Din cele 50 de milioane promise de vicepreşedintele american, 11,4 milioane sunt destinate finanţării alegerilor din 25 mai.

Dacă celelalte 38,6 milioane de dolari ar fi folosite pentru rezolvarea problemei energetice a ucrainei, aceşti bani reprezintă doar 1,75 din întreaga datorie pe care o are de plătit Kievul Gazpromului, adică mai puţin de 2 cenţi pentru fiecare dolar datorat.

Joe Biden a oferit ajutorul consultanţilor americani pentru ca ucrainenii să poată accesa gaz de la vecinii europeni, pentru dezvoltarea unor exploatări interne şi accelerarea extragerii de gaz de şist.

Surse alternative de gaz pentru Ucraina

Echipe tehnice americane vor vizita în perioada următoare Polonia, Ungaria şi Slovacia, pentru a evalua modalitatea de realizare a inversării fluxurilor de livrare de gaz pe gazoducte. Specialiştii consideră însă că nu este o soluţie suficientă, pentru că această cantitate pe care o poate lua Kievul de la ţările est-europene este infimă faţă de nevoile sale.

Deja o cantitate mică de gaze naturale se importă din Polonia şi Ungaria, între 2 şi 3 miliarde de metri cubi, iar acestei cantităţi li se va adăuga una dublă din Slovacia.

Interesul Chevron pentru gazele de şist ucrainene

Echipe tehnice de experţi americani vor merge în Ucraina în luna mai, pentru a crea cadrul de reglementare care trebuie implementat pentru a face posibilă semnarea unor contracte privind exploatarea gazelor de şist. Există deja companii interesate, una dintre ele fiind Shell, o alta Chevron.

Însă dezvoltarea unor exploatări de gaze de şist va dura între doi şi cinci ani, dar în 10 ani Rusia nu va mai putea să îşi folosească arma energetică împotriva ţărilor din estul Europei, estimează administraţia americană. Tocmai de aceea este îngrijorată de planurile SUA pentru regiune.

Piedici legislative şi de percepţie a corupţiei

Cea mai bună politică ar fi să încurajeze guvernul ucrainean să restructureze arhitectura instituţiilor de reglementare, pntru ca stabilirea preţurilor să fie transparentă, spune un expert american, citat de Bloomberg.

În plus, Ucraina nu dispune de tehnologie pentru a dezvolta noi exploatări energetice şi energii alternative, remarcă experţii. Iar companiile trebuie să îşi facă nişte calcule: dacă vor să se implice în sectorul energetic ucrainean, în condiţiile în care subvenţiile guvernamenale menţin un preţ mic al gazelor naturale.

Nu este de ignorat nici faptul că Ucraina este percepută ca o ţară coruptă, una dintre cele mai corupte din lume.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: