Forțele speciale britanice, puse în alertă pentru a fi desfășurate în Ucraina
vineri

3 decembrie, 2021

Forțele speciale britanice, în alertă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 noiembrie, 2021

Un grup operativ de până la 600 de soldați britanici este în așteptare pentru detașare în Ucraina, pe fondul temerilor că trupele ruse care se adună în apropierea graniței plănuiesc o invazie, anunță Daily Mail.

Publicația britanică scrie că unitățile ale SAS și Regimentului de Parașutiști se pregătesc pentru o desfășurare urgentă după ce șefii apărării și șeful MI6 au informat Downing Street că mișcarea trupelor rusești reprezintă un pericol clar pentru Ucraina și Occident.

„Brigăzii i s-a spus că ar putea fi necesar să se deplaseze într-un termen foarte scurt. Între 400 și 600 de soldați sunt pregătiți. Echipamentul lor este pregătit și militarii sunt gata să zboare în Ucraina și fie să aterizeze, fie să se parașuteze – s-au antrenat pentru ambele eventualități”, afirmă surse militare.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că aproape 100.000 de soldați ruși se află în apropierea graniței cu Ucraina, stârnind temeri că Rusia s-ar putea pregăti să intre pe teritoriul Ucrainei. Zelenskiy a spus că țările occidentale au comunicat Kiev informații despre mișcările trupelor rusești.

Pregătirea forțelor britanice vine pe fondul tensionării rapide a situației de la granița Belarus cu Polonia. Ministrul de Externe britanic Liz Truss a declarat luni că Rusia are o „responsabilitate clară” de a pune capăt acestui conflict în creștere, adăugând că Regatul Unit „nu va privi în altă parte”, în timp ce un număr mare de migranți se adună pe partea belarusă a graniței. Autoritățile poloneze anunță zilnic noi încercări ale migranților de a forța granița, sprijiniți de armata bielorusă.

Mișcările de trupe rusești din apropierea graniței cu Ucraina au stârnit temeri că, pe fondul crizei provocare de Belarus, Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă împotriva Ucrainei.

Moscova a respins această teorie, dar imaginile din satelit publicate de compania americană Maxar Technologies au arată mii de soldați și de blindate masate în orașele din apropierea granițelor cu Belarus și Ucraina.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat „îngrijorat” de „activitatea neobișnuită a Rusiei” și a anunțat „angajamentul ferm față de suveranitatea Ucrainei, independența acesteia, față de integritatea sa teritorială”.

În paralel, Rusia condamnă creșterea activității NATO în Marea Neagră și în apropierea Crimeei, iar o declarație a ministerului rus al Apărării transmite că avioanele de luptă rusești urmăresc atent manevrele NATO din Marea Neagră.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 88 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 22 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe marea problemă...

rrr