marți

16 aprilie, 2024

19 aprilie, 2012

Guvernul renunţă la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind angajarea de personal contractual cu salarii de 10.000 de lei pentru absorbţia fondurilor structurale. În schimb, Comisia Europeană avertizează România că îi suspendă cinci programe operaţionale, dacă în două luni şi jumătate nu remediază deficienţele din sistem.

”Vom creşte numărul de funcţionari publici angajaţi în structurile care gestionează fondurile comunitare, am renunţat la ideea de a veni cu personal contractual, pentru că această opţiune crea nişte dificultăţi şi vom merge e o suplimentare de personal cu funcţionari publici”, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Ministrul a susţinut, însă că se va respecta prinicpiul limitării angajării de personal bugetar p proporţia o persană nou angajată la şapte posturi eliberate, însă vor fi concentrate posturile libere la stat către autorităţile de management de la ministere, pentru absorbţia fondurilor UE.


În acest context, Leonard Orban a dezvăluit că recuperera salariilor bugetarilor este o chestiune de durată şi doar după această operaţiune vor fi uniformizate şi salariile funcţionarilor din autorităţile de management, astfel încât să nu mai existe discrepanţe de la un minister la altul.

”E un proces care va dura. Procesul, de fapt, va începe în momentul în care salariile vor ajunge la nivelul din 2010 şi probabil după acel moment vor mai trece 3-4 ani până când salariile vor ajunge la acelaşi nivel, nu avem altă opţiune”, a explicat Orban.

În urmă cu o lună, MAEur a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevedea că instituţiile publice din România care gestionează fonduri europene ar fi putut angaja personal suplimentar, pe perioadă determinată, cu salarii brute maxime între 5.000 şi 10.000 de lei pe lună, în vederea accelerării absorbţiei fondurilor structurale.

Sub ameninţarea suspendării a 5 programe operaţionale de 19 miliarde de euro

Orban a mai avertizat joi că Romnia se află sub ameninarea unei noi suspedări de plăţi de la Comisia Europeană pe cinci programe operaţionale de fonduri structurale şi de coeziune, dacă până la finalul lunii iunie nu va remedia deficienţele din sistem.


Cele cinci programe operaţionale totalizează peste 19 miliarde de euro, adică aproape întreaga sumă pusă la dispoziţie României în politica de Coeziune a UE: POS Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Muncii, POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, POS Creşterea Competitivităţii Economice, de la Ministerul Economiei,  POS Mediu, de la Ministerul Mediului, precum şi Programul Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

”Avem termen ca până la sfârşitul lunii iunie să întreprindem anumite acţiuni, astfel încât să evităm suspendarea unor programe operaţionale”, a atras Orban atenţia.

El a asigurat însă că remedierea problemelor este în stadiu avansat.

”Angajamentele luate sunt în stadiu avansat de îndeplinire şi sperăm că va fi evitat complet riscul de suspendare”, a spus Orban.

Principalele probleme pe care Comisia Europeană obligă România să le soluţioneze urgent sunt legate de corectitudinea licitaţiilor publice şi evitarea conflictelor de interese.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: