vineri

26 aprilie, 2024

4 mai, 2020

Începând de luni, 4 mai, IMM-urile din 18 județe își pot depune online proiectele pentru obținerea ajutoarelor de 200.000 până la un milion de euro, din fondurile europene din cadrul liniei de finanțare POR 2.2-IMM.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației are la dispoziție un buget de fonduri europene de circa 85 milioane euro.

Sunt eligibile proiectele IMM de investiții din domenii diverse, de la IT la confecții, pentru regiunile de dezvoltare Sud Est, Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia, cu următoarele alocări:

  • Regiunea Sud Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) – 27,94 milioane euro;
  • Regiunea Sud Muntenia ( județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași) – 38,67 milioane euro;
  • Regiunea Sud Vest Oltenia ( județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) – 17,97 milioane euro.

În total,  Comisia Europeană a aprobat pentru România un miliard de euro pentru sprijinirea redeschiderii activității IMM-urilor, fonduri ce vor fi distribuite prin patru instrumente, a explicat ministrul Marcel Boloș.

(Citiți și:  „Cele 4 instrumente prin care IMM-urile vor putea absorbi miliardul de euro aprobat de Comisia Europeană”)

La POR 2.2-IMM este necesar un aport propriu al firmei la investiția eligibilă de minimum 30% pentru firmele micro și mici și de minimum 40% pentru firmele mijlocii, în cazul ajutorului regional, iar pentru partea de ajutor de minimis, aportul propriu al beneficiarului este de minimum 10% .

Investițiile eligibile

La componenta de ajutor de stat regional sunt eligibile investițiile pentru: construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție/servicii; dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.

La componenta de ajutor de minimis sunt eligibile investițiile pentru: implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății; activități specifice procesului de internaţionalizare (participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni comerciale).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: