IMM-urile vor putea accesa granturi cu valori cuprinse între 50.000 de euro și 500.000 de euro pentru investiții privind eficiența energetică, iar administrațiile locale vor putea accesa fonduri europene pentru „gestionarea costurilor cu serviciile publice, inclusiv de încălzire, transport și iluminat, ca urmare a adoptării de Guvern, vineri, a unei OUG pentru stimularea investițiilor în eficiență energetică și în energie verde.
Ordonanța a fost adoptată și pentru a evita riscul de a pierde, la sfârșitul anului viitor, 10 miliarde de euro din fondurile europene de coeziune aferente perioadei de programare 2014-2020, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la sfârșitul ședinței de Guvern.
Ministerul își propune să se atingă un grad de absorbție pentru politica de coeziune de peste 90%, „ținând cont că în prezent avem doar 62% gradul de absorbție”, potrivit oficialului citat.
Ca urmare, „Guvernul României a aprobat un pachet de măsuri complex, care privește mai multe direcții de acțiune.
Eficiența energetică a IMM-urilor
O primă direcție de acțiune este cea legată de eficiența energetică pentru IMM-uri, „ în această perioadă complicată la gestionarea cheltuielilor cu utilitățile, așa încât IMM-urile vor putea accesa granturi cu valori cuprinse între 50.000 de euro și 500.000 de euro pentru două tipuri de investiții:
- reabilitarea termică, eficiența energetică a clădirilor industriale, pentru a putea gestiona costurile de funcționare și costurile pe care le au cu activitatea curentă și,
- producerea de energie verde pentru activitățile care țin de producție și fluxurile tehnologice ale acestora.
„Estimăm un număr de peste 1.800 de beneficiari IMM-uri bugetul total aprobat pentru accesarea de fonduri este de 500 de milioane de euro”, a spus Marcel Boloș.
Apelul de proiect urmează să lansat oficial, „cel mai probabil în septembrie” de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
A doua categorie de măsuri privește eficiența energetică pentru administrațiile publice locale, și autoritățile publice locale.
Subvenții pentru scumpirea energiei la administrațiile locale și granturi pentru investiții în regenerabile
„Astfel vor putea să acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice din domeniul educației, sănătății, din ceea ce înseamnă inclusiv partea de alimentare cu energie termică a populației, adică pentru ceea ce înseamnă încălzire, pentru ceea ce înseamnă iluminatul public sau transportul public în comun de călători”, spune Marcel Boloș ministrul Proiectelor Europene.
Bugetul este de 500 de milioane de euro, pentru două categorii de granturi:
- pentru consumul propriu al serviciilor publice menționate, granturile sunt între 500.000 de euro și 5 milioane de euro, și,
- pentru proiecte de investiții care permit partea de comercializare a energiei verzi obținute, valoarea granturilor este între 5 milioane de euro și 15 milioane de euro.
„Îndemnăm autoritățile publice locale, îndemnăm primăriile să acceseze aceste fonduri, care le permit o gestionarea eficientă a costurilor cu utilitățile publice și, de asemenea, să fie încrezătoare.
„Problemele de independență energetică sunt probleme de strategii locale și astfel noi facilităm accesul la fondurile europene tocmai cu dublu scop:
- pe de o parte să fie motivaţi în producerea şi obţinerea de energie verde pentru aceste categorii de servicii publice, dar şi
- să-şi poată gestiona eficient banii pe care îi gestionează şi să facă mai eficientă, cât mai eficientă posibil utilizarea banilor pe care îi au din veniturile bugetelor locale”, a spus Marcel Boloș.
***