Fonduri dezvoltare IMM

15 decembrie, 2023

Fonduri dezvoltare IMM. Guvernul desfășoară mai multe programe care își propun să sprijine dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din România. În acest articol vom oferi informații despre câteva dintre cele mai importante programe care au fost bugetate și în 2024.

Finanțări IMM 2024

1. Femeia antreprenor, numit oficial Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM.

Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea şi sprijinirea înființării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, se arată pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Fonduri dezvoltare IMM – Femeia antreprenor


În cadrul acestui program pot beneficia de finanțări societățile unde cel puțin unul dintre asociați este femeie, iar aceasta deține cel puțin 50% din părțile sociale ori din acțiunile firmei.

În trecut, prin acest program s-au oferit finanțări de maximum 100.000 de lei / beneficiar pentru firmele care creau și mențineau un loc de muncă, și de maximum 200.000 de lei / beneficiar pentru societățile care creau și mențineau 2 locuri de muncă.

Granturi pentru IMM

2. Program de creșterea competitivității produselor industriale românești. Obiectivul acestei scheme de ajutor de minimis constă în sprijinirea dezvoltării durabile a întreprinderilor cu activitatea principală în industrie prelucrătoare, în sectoarele care se regăsesc în codurile CAEN 1310-3320 și/sau 3831-3832.

În anii trecuți, suma maximă pe care o putea primi o societate în cadrul acestui program era de 200.000 de euro, iar suma minimă de 5.000 de euro.


În ceea ce privește intensitatea maximă a ajutorului de minimis acordat de către stat, aceasta varia între 30% și 50% din cheltuielile efectuate de beneficiari.

Se finanțează proiecte privind implementarea și certificarea sistemului de management al calității, al sănătății, de mediu, pentru dotarea și modernizarea laboratoarelor, certificarea produselor, organizarea de expoziții, înregistrarea și protejarea mărcilor etc.

Fonduri dezvoltare IMM – Comerț și servicii

3. „Comerț și servicii”, numit oficial Program de dezvoltare și modernizare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață.

Programul reprezintă o măsură de încurajare și de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în sectoarele de comercializare a produselor și serviciilor de piață și are ca obiectiv susținerea investițiilor, creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM din aceste sectoare, precum și încurajarea digitalizării și transformării verzi a societăților românești care desfășoară activități de comerț intern și internațional, se arată pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Până acum, prin acest program s-au acordat finanțări de maximm 500.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente unui credit de investiții contractat de la instituția de credit parteneră. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program nu putea fi mai mică de 250.000 de lei.

Prin această finanțare se pot cumpăra echipamente pentru eficientizarea energetică, site-uri de prezentare a activității, vehicule, soft-uri, echipamente IT, licențe, tehnică de calcul etc.

Fonduri dezvoltare IMM – Fabricat în România

4. „Fabricat în România”, numit oficial Programul național multianual de microindustrializare.

Acest program încurajează și stimulează dezvoltarea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii din sectoare prioritare de producție, ca de exemplu:

– Industria alimentară
– Fabricarea băuturilor nealcoolice
– Fabricarea produselor textile
– Prelucrarea lemnului
– Tipărirea ziarelor
– Fabricarea produselor farmaceutice
– Industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal
– Fabricarea calculatoarelor
– Fabricarea echipamentelor electrice
– Fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente
– Fabricarea de mobilă etc.

În anii trecuți, alocația financiară nerambursabilă oferită prin program a fost de maximum 85% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente unui proiect, însă fără ca aceasta să depășească suma de 500.000 de lei/beneficiar.

Fonduri dezvoltare IMM
Foto: mploscar / pixabay.com

Fonduri dezvoltare IMM – turism și HoReCa

5. Schema de ajutor de minimis pentru operatorii economici în vederea modernizării și dezvoltării stațiunilor și dezvoltării stațiunilor balneare și balneoclimaterice este un alt program bugetat în 2024.

Obiectivul schemei de minimis îl constituie stimularea operatorilor economici din stațiunile balneare și balneoclimatice pentru a realiza investiții în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agrement, în vederea diversificării ofertei și creșterii calității serviciilor turistice și conexe din aceste destinații, precum și pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HoReCa, se arată pe site-ul MEAT.

În forma votată în anul 2023, măsura de sprijin se acordă sub forma unei alocări financiare nerambursabile, reprezentând maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, în limita plafonului de maximum 200.000 de euro, echivalent în lei.

Fonduri dezvoltare IMM – Construct Plus

6. „Construct Plus”, numit oficial Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.

Programul are ca obiectiv susținerea financiară a investițiilor private pentru înființarea și/sau dezvoltarea capacităților de producție pentru produse și materiale de construcții. Pot primi finanțare prin acest program atât IMM-urile, cât și întreprinderile mari.

Programul își propune reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate, precum și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții, prin acordarea de granturi pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială pentru o nouă activitate economică.

Valoarea ajutorului de stat acordat variază de la o regiune la alta. Mai multe informații despre acest program găsești aici.

Foto: StartupStockPhotos / mploscar / pixabay.com

Dacă acest articol despre fonduri dezvoltare IMM ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

CAEN eligibil Femeia antreprenor. Lista activităților excluse
Programul Microindustrializare 2023. Poți obține până la 100.000 €
Programul Comerț și servicii 2023. CAEN-uri eligibile, ghid complet
Programul Tranziție Justă 2023. 6 județe primesc bani europeni

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: