Odată cu apropierea alegerilor europene şi intensificarea discuţiilor despre încrederea europenilor în reprezentanţii lor în Parlamentul European, reapar şi informaţii referitor la onestitatea acestora.
Publicaţia britanică The Telegraph scrie despre un al doilea fond de pensii, unul secret, în care contribuie peste o mie de europarlamentari. De fapt, cea mai mare parte din contribuţiile lor sunt suportate, la fel ca şi în cel oficial, din bugetul Parlamentului European.
Fondul a fost creat în 1993, la iniţiativa unui grup de eurodeputaţi britanici şi a fost mereu învăluit de mister. De altzfel, identităţile celor 1113 membri, foşti şi actuali eurodeputaţi, sunt ţinute secret, iar fondul activează în Luxemburg.
Eurodeputaţii au dreptul la o a doua pensie sau o pensie adiţională când ajung la vârsta de 63 de ani şi după ce au activat în PE timp de 10 ani. Pentru fiecare liră cu care contribuie europarlamentarii, contribuabilul european pune alte 2 lire. Astfel, pensia ar ajunge la 27.500 de lire anual.
Este o pensie suplimentară pe lângă cea pe care o primesc europarlamentarii după un mandat de cinci ani, care se ridică la 13.760 de lire şi care este complet finanţată de contribuabili.
Potrivit calculelor publicaţiei britanice, un eurodeputat ales în 2009, care îşi încheie mandatul anul acesta şi are peste 63 de ani ar putea lua pensii combinate din trei surse: prima pensie din PE de aproximativ 13.760 de lire, din al doilea fond în jur de 27.500 de lire şi pensia pe care o primeşte parlamentarul din ţară, echivalentul pensiei unui parlamentar naţional.
Fondul alternativ de pensii este finanţat de banii contribuabililor europene, iar deficitul acestuia era in 2012 de 227,7 milioane de euro.