joi

30 mai, 2024

17 iulie, 2011

64 de focoase de rachete au dispărut dintr-un transport feroviar aflat sub paza jandarmilor, care se deplasa de la Zărneşti, judeţul Braşov, către Bulgaria. au anunţat, duminică, autorităţile române. Ministerul Administraţiei şi Internelor consideră că incidentul nu influenţează eforturile de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, sâmbătă Parchetul Militar de pe lângă Tribunalului Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu că sâmbătă, în jurul orei 15.30, lucrători ai staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la unul din vagoanele trenului care conţinea obiecte militare, transportate în baza unui contract între societăţi private, sigiliile aplicate erau rupte şi uşa glisantă era deschisă.

Trenul, păzit de 10 jandarmi, se afla în Staţia CFR Giurgiu pentru efectuarea formalităţilor vamale, când s-a constatat că din interior lipseau 4 lăzi cu câte 16 focoase de rachete.

MAI: Materialele sustrase NU prezintă pericol public


Materialele sustrase nu prezintă pericol public, întrucât necesită asamblarea cu componente explozive pentru a putea produce astfel de efecte, componente ce nu se aflau în transportul respectiv, a precizat Ministerul Administraţiei şi Internelor.

”Aceste componente în mod separat nu reprezintă pericol, ci doar asamblate, integrate într-un sistem pot deveni periculoase”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

Trenul din care lipsesc materialele militare avea toate avizele necesare, a precizat, la rândul său, Ministerul Afacerilor Externe, care are în subordine Departamentului pentru Controlul Exporturilor (D-ANCEX).

”Referitor la transportul de material militar oprit în Giurgiu, MAE precizează că este vorba despre un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, problematica securităţii transportului neintrând în atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe sau ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (D-ANCEX)”, se arată într-un comunicat al MAE.

Marian Tutilescu (MAI): Incidentul NU are semnificaţie în context Schengen


Şeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, a exclus posibilitatea ca dispariţia componentelor de armament să afecteze aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie în UE.

El a declarat pentru cursdeguvernare.ro că, cel mai probabil, cei care au furat încărcătura sunt hoţi de fier vechi şi nu au ştiut ce sustrag, iar mai departe focoasele nu pot valorifica în vreun fel.

”Haideţi să fim serioşi, nu are nicio semnificaţie (privind aderarea la Schengen – n.r.) Focoasele sunt nişte dispozitive de iniţiere şi ele nu prezintă pericol semnificativ. Părerea mea este că cei care le-au luat nu ştiau despre ce e vorba, cei din categoria asta, care fură din vagoane iau ce le cade în mână dar nu au ce să facă cu ele. Nu le pot valorifica, pentru că ele (focoasele – n.r.) iniţiază nişte dispozitive explozive, nu sunt nici extrem de periculoase. Nu au nicio semnificaţie, în niciun caz, în context Schengen. Trenuri de marfă sunt nenumărate. Când e vorba de trenuri de marfă, e o problemă cu furturile astea, începând cu furturile de fier vechi şi continuând cu orice fel de furt din trenuri”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, secretarul de stat Marian Tutilescu

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: