joi

1 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 mai, 2020

Michel Barnier

A treia rundă de negocieri UE – Marea Britanie s-a încheiat vineri cu ”foarte mici progrese”, admit ambele părți implicate în discuții, motiv pentru care comunicarea publică a rezultatelor s-a bazat pe o retorică ostilă.

Acordul Brexit convenit între Londra și Bruxelles permite Marii Britanii să continuie relația economică cu UE, dar părțile rămân blocate în negocierea acordului comercial care să stea la baza acestei relații viitoare. Principalul factor de blocaj este așa-numita condiție ”level playing field rules”, cerută de UE ca asigurare că Marea Britanie va respecta în viitor aceleași reguli de piață ca Uniunea.

Potrivit Politico, negociatorul-șef britanicm David Frost, a anunțat că obstacolul major rămâne ”insistența” cu care UE cere Marii Britanii să îi respecte legile și standardele pentru a avea acces la Piața Unică europeană. Marea Britanie refuză această condiție cu argumentul că Uniunea nu a impus acest lucru și altor state cu care a semnat un acord de liber-schimb, de exemplu Canada.


Bruxelles nu ia în seamnă acest argument. Negociatorul-șef UE, Michel Barnier, a anunțat la finalul rundei de negocieri: ”Nu vom renunța la valorile europene doar pentru beneficiul economiei britanice. Fair paly-ul economic și comercial nu sunt de vânzare. Nu negociem așa ceva”.

UE 27 a arătat deja că va respecta întocmai deciziile Bruxelles-ului – Comisia lansând joi o procedură de infringement la adresa Marii Britanii pentru încălcarea regulilor libertății de mișcare.

În acest moment, scrie Politico, UE s-a consolat cu ideea că Marea Britanie nu va solicita prelungirea perioadei de tranziție după 31 decembrie 2020. Asta înseamnă că părțile mai au doar 5 luni pentru a ajunge la un acord economic, luna octombrie fiind unanim acceptată ca termen-limită pentru a demara procedura de ratificare a acordului, astfel încât acesta să fie funcțional la 31 decembrei.

Ambele părți spun însă că partenerul de dialog trebuie să fie cel care renunță la solicitări ce nu pot fi îndeplinite. La conferința pe care a susținut-o vineri, Michel Barnier a spus însă că UE se pregătește pentru varianta în care nu va exista un acord de liber-schimb cu Marea Britanie.


Un oficial UE a confirmat pentru Politico că această declarație este cât se poate de serioasă: ”Probabilitatea no-deal a crescut. Altă dată, așa ceva ar fi fost un coșmar, dar acum ne confruntăm cu criza generată de coronavirus și, pur și simplu, problema relației comerciale cu Marea Britanie a dispărut din lista de priorități politice europene.”

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: