joi

25 aprilie, 2024

24 iulie, 2017

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus estimările pentru evoluția economiilor SUA și Marii Britanii în 2017 și 2018.  

Le menţine, totuşi,  pe cele ale evoluției mondiale în 2017 şi 2018, pe seama ajustărilor pozitive pentru Zona Euro și pentru unele economii emergente, potrivit raportului FMI actualizat „World Economic Outlook”, publicat luni.

PIB-ul global va înregistra un avans de 3,5% anul acesta şi de 3,6% anul viitor, similar cu prognoza publicată în ediția din aprilie a raportului FMI.


Expansiunea Zonei Euro a fost ajustată în sus, cu 0,2 puncte procentuale față de estimarea din aprilie, până la 1,9% în 2017 şi, respectiv, cu 0,1 puncte procentuale până la 1,7% anul viitor, datorită „ritmului solid de creştere al cererii interne”, mai ales în Franța, Germania, Italia și Spania.

În schimb, FMI a înrăutăţit estimarea privind Statele Unite, mai ales ca urmare a așteptărilor că stimulentele fiscale vor fi mai puțin expansioniste, „date fiind incertitudinea privind agenda şi natura schimbărilor”. Estimările privind creşterea economiei americane au scăzut până la 2,1% atât pentru 2017, cât şi pentru 2018, de la 2,3%, respectiv 2,5%, cât erau în raportul din aprilie.

Ca şi în cazul Marii Britanii, au cântărit mult şi rezultatele economice sub aşteptări dn primul trimestru din 2017. PIB-ul Regatului Unit ar urma să înregistreze un avans de 1,7% anul acesta, cu 0,3 puncte procentuale mai puţin decât estima FMI în aprilie. Pentru anul viitor, previziunile de creştere au fost menţinute la 1,5%.

În China, FMI se aşteaptă la un avans mai solid în 2017, de 6,7%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estima în aprilie, şi de 6,4% în 2018, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât estimarea precedentă.


Estimările pentru România au rămas neschimbate, după ce FMI le revizuise în creştere, în aprilie, până la 4,2% pentru acest an (de la 3,8%), respectiv până la 3,4% pentru 2018 (3,3%, prevăzut în toamna anului trecut).

În Europa emergentă (unde este inclusă şi România), economia va creşte cu 3,5% în 2017 şi cu 3,2% în 2018, faţă de un avans de 3% şi, respectiv, 3,1% previzionat anterior de FMI.

Riscurile

„Deşi pe termen scurt riscurile la adresa previziunilor de creştere a economiei mondiale par echilibrate în mare parte, ele presează în jos pe termen mediu”, spune raportul FMI actualizat în iulie.

Riscurile pe termen scurt „sunt în linii mari echilibrate, dar riscurile pe termen mediu înclină în continuare spre redeucere creșterii”, spune raportul citat.

Riscurile americane sunt:

  • „implementarea stimulentelor fiscal (cum ar fi reforma fiscală privind veniturile) ar putea determina creșterea cererii și a producției din SUA peste prognozele de bază, în timp ce
  • implementarea consolidării fiscale bazate pe cheltuieli, propusă în bugetul administrației, presează în jos”.

Pe de altă parte, creșterea activității în zona euro, „cu sentimente puternice de piață și riscuri politice reduse, ar putea fi mai puternică și mai durabilă decât se preconizează în prezent”.

Totuși, FMI invocă încă pentru Europa „incertitudinea politică prelungită sau alte șocuri”, care „ ar putea declanșa o corectare a evaluărilor bogate ale pieței, în special pentru acțiuni, și o creștere a volatilității față de nivelurile actuale foarte scăzute”.

Incertitudinea „ ar putea afecta cheltuielile și încrederea în general, în special în țările cu vulnerabilități financiare ridicate. Prețurile scăzute ale mărfurilor ar exacerba în continuare tulpini macroeconomice și ar complica nevoile de ajustare la mulți exportatori de mărfuri”, mai spune raportul citat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: