Fondul Monetar Internațional a pus o serie de condiții dure guvernului de la Budapeste, în schimbul încheierii acordului pe care Ungaria îl așteaptă după izolarea politică din ultimii ani.
Potrivit unei așa zise ”liste a morții”, prezentată partidului Fidesz, aflat la putere, FMI se așteaptă la măsuri precum creșterea vârstei de pensionare, reducerea pensiilor, taxarea tranzacțiilor imobiliare la valoarea lor reală, reducerea birocrației din aparatul de stat, creșterea impozitelor pe veniturile personale, reducerea cheltuielilor în administrațiile locale, privatizări, reducerea alocațiilor pentru familii, eliminarea taxei pe tranzacțiile bancare.
Potrivit unui articol de miercuri al Bruxinfo, Comisia Europeană ar putea lansa o procedură de infringement împotriva Ungariei la 27 septembrie referitor la taxa pe tranzacţii financiare pe care Budapesta vrea să o introducă din 2013.
Surse UE au confirmat că şi Comisia are „îndoieli serioase” privind conformitatea taxei cu reglementările europene.
Viktor Orban despre un eventual acord cu FMI: Nu la acest preț și nu în acest fel
„Ştim acum ce aşteaptă de la noi cei de la care vrem să primim o plasă de siguranţă, o garanţie financiară. Lista este lungă şi o puteţi citi în presă. Condiţiile includ de toate, de la scăderea pensiilor şi reducerea birocraţiei la eliminarea taxei pe tranzacţiile bancare şi acordarea de fonduri băncilor, măsuri care nu sunt în interesul Ungariei. Astfel, reuniunea partidului a ajuns la o înţelegere, iar eu personal sunt de acord cu opinia că nu la acest preţ şi nu în acest fel”, a spus Orban.
Declaraţia premierului a condus rapid la o depreciere a forintului. Cursul a ajuns la circa 289 de forinţi/euro, un nou minim pentru o lună al monedei ungare, de la circa 285,5 forinţi/euro.
Ungaria a început în iulie discuţiile cu FMI şi CE pentru un acord financiar estimat la circa 15 miliarde de euro. Budapesta vrea ca înţelegerea să aibă un caracter preventiv. Statul ungar a fost salvat de la colaps financiar în 2008 cu un pachet de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE şi Banca Mondială.