duminică

21 aprilie, 2024

17 aprilie, 2023

Economia europeană s-a descurcat rezonabil în ultimele săptămâni, dar creşterea încetineşte şi la orizont se profilează multiple riscuri, avertizează Fondul Monetar Internaţional, citat de DPA, agenție preluată de Agerpres.

„Europa a evitat o recesiune totală în această iarnă şi a arătat rezilienţă – dar se confruntă cu o triplă provocare: lupta contra inflaţiei, susţinerea redresării şi protejarea stabilităţii financiare”, a afirmat directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional, Alfred Kammer.

Se va atenua inflația

Acesta a explicat că rata inflaţiei rămâne la un nivel ridicat şi depăşeşte 10% în cele mai multe state din Europa emergentă şi în unele economii avansate. Dar o atenuare a inflaţiei este aşteptată în urma scăderii preţurilor la energie şi a îmbunătăţirii situaţiei în lanţurile de aprovizionare, chiar dacă cheltuielile gospodăriilor continuă să crească.


FMI se aşteaptă în economiile avansate din Europa la o rată medie a inflaţiei de aproximativ 5,6% anul acesta, şi de 11,7% în Europa emergentă.

(Citește și: „World Economic Outlook FMI / Scădere semnificativă a prognozei de creștere economică a României. Risc tot mai mare de aterizare dură a economiei globale„)

Creșterea estimată pentru statele industrializate – 0,7%, dacă lucrurile nu se complică

În ultimele săptămâni, sectorul bancar şi stabilitatea financiară au fost de asemenea testate, aruncând o umbră asupra perspectivelor de creştere ale economiei europene pe termen scurt, atrage atenţia Kammer.

FMI estimează un avans al economiei statelor industrializate din Europa de 0,7% în 2023, faţă de o creştere de 3,6% în 2022, şi de 1,4% anul viitor.

„Lucrurile se pot complica extrem de uşor”, avertizează Kammer, citând riscurile provocate de înăsprirea pieţei forţei de muncă, de o nouă creştere a preţurilor la energie sau de sporirea fragmentării geopolitice, care pot afecta evoluţia economiei şi pot alimenta inflaţia.


Acesta avertizează că: „Eşecul ţinerii sub control a riscurilor la adresa stabilităţii financiare ar putea duce la crize şi la un avans mai redus al economiei. prin urmare, este important să luăm cu adevărat în serios recentele turbulenţe înregistrate în sectorul bancar din SUA şi Europa”.

Autorităţile de supervizare ar trebui să continue evaluarea implicaţiilor ratelor mai ridicate ale dobânzilor asupra bilanţurilor instituţiilor financiare, şi să efectueze teste de stres, susţine directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: