Datoriile înregistrate pe plan mondial se ridică la 152.000 de miliarde de dolari, de două ori mai mult decât economia globală (mai precis, reprezintă 225% din GDP-ul global), stabilind, astfel, un nou record, a anunțat FMI, citat de Bloomberg.
Numărul cuprinde datoriile firmelor non-financiare, pe cele ale guvernelor și ale gospodăriilor.
Valoarea totală a datoriilor înregistrate se bazează pe datele strânse de FMI şi de Banca Reglementelor Internaţionale din 113 ţări, care reprezintă împreună 94% din PIB global.
Din totalul de 152.000 de miliarde de dolari, două treimi revin sectorului privat, iar restul este datorie publică (aceasta a crescut anul trecut la echivalentul a 85% din PIB, de la 70%).
Nu există un consens în ceea ce privește nivelul datoriei, raportat la PIB, care ar trebui considerat îngrijorător, potrivit FMI.
Însă, crizele financiare sunt asociate cu datorii private excesive, atât în economiile dezvoltate, cât și în cele emergente.
Datoriile private exagerate reprezintă o piedică pentru refacerea economiei globale şi un risc pentru stabilitatea financiară, a explicat Vitor Gaspar, director în cadrul FMI. „Monitorul Financiar arată că creşterile rapide ale datoriilor private sfârşesc, adeseori, în crize financiare. Recesiunile financiare sunt mai lungi şi mai complicate decât cele normale”, a adăugat acesta.