miercuri

27 martie, 2024

27 februarie, 2018

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă ca ritmul de creştere a economiei mondiale să atingă 3,9% în 2018 şi 2019, după cel de 3,7% din 2017.

Totuși, mediul economic s-a schmbat, iar economiile lumii se vor confrunta cu riscurile în creştere ale disputelor comercial, cu efectele normalizării politicii monetare precum şi ale progreselor tehnologice asupra locurilor de muncă, potrivit directorului general al FMI, Christine Lagarde, citată de Reuters.

Christine Lagarde i-a avertizat pe decidenţii politicilor economice ale țărilor emergente să se pregătească cu prudenţă ca acestea să facă față efectelor probabile asupra stabilităţii financiare ale creșterii dobânzilor în economiile avansate, ca acelea din SUA şi Europa.


Volatilitatea fluxurilor de investiții este un alt motiv de prudență, potrivit șefei FMI, aflată la Jakarta, pentru a pregăti reuuniunea anuală a FMI din Bali.

„Ştim că aceasta (creșterea dobânzilor, n.r.) va avea efecte secundare la nivel global. Ştim de ceva vreme că acest lucru se va întâmpla. Există incertitudini cu privire la impactul acestei tranziţii asupra altor ţări, companiilor, locurilor de muncă şi veniturilor”, a spus Chirstine Lagarde (FOTO).

Totodată, „multe locuri de muncă vor fi afectate, într-o manieră sau alta. Unele dintre locurile de muncă vor dispărea, dar un număr şi mai mare vor fi afectate de automatizare, astfel că trebuie să ne gândim la evoluţia muncii”, a spus Lagarde, adăugând că nu există o soluţie unică şi fiecare ţară trebuie să îşi găsească propriul drum.

În România

Banca Națională avertizase încă din decembrie că „riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente se situează la un nivel ridicat, în contextul în care

  • incertitudinile privind consolidarea ratei de creştere a economiei globale şi a comerţului internaţional rămân semnificative,
  • pe fondul riscurilor din politicile economice și monetare,
  • al acumulării unor dezechilibre structurale la nivelul economiilor emergente şi
  • al intensificării tensiunilor geopolitice”.

„O ajustare abruptă a primei de risc aferentă ţărilor emergente poate avea efecte negative importante asupra mediului intern” din România, spune cel mai recent Raport BNR asupra stabilității financiare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: