fbpx

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

Chestiunea

Prognoza de primăvară: 5% creșterea PIB pentru 2021 – dar atenție la competitivitate și la salariile reale!

Prognoza de primăvară a revizuit semnificativ în sus estimarea privind Produsul Intern Brut pe anul 2021, potrivit datelor comunicate de Comisia Națională de Strategie și… Mai mult

29.04.2021

Europa

Infrastructura de transport în PNRR – Ce vrea Comisia și cât poate negocia România

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a discutat luni, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Transporturi și cu comisarul european pentru Competiție, proiectele de infrastructură propuse spre… Mai mult

27.04.2021

Analiză

Studiu de caz – Comerțul cu Ungaria: cu ce ne produce vecinul nostru cel mai mare deficit comercial

Cel mai mare deficit comercial față de o țară europeană și al doilea la nivel mondial după cel cu China, a fost înregistrat anul trecut… Mai mult

26.04.2021

România ar putea primi echivalentul a circa 1% din PIB, prin alocarea FMI de Drepturi Speciale de Tragere

de Adrian N Ionescu , 1.3.2021

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se pregătește să emită și să aloce țărilor membre o tranșă suplimentară de drepturi speciale de tragere (DST, sau SDR), în scopul susținerii cu lichidități a economiilor țărilor membre, în contextul crizei coronavirus.

SUA pare să fie de acord ca emisiunea să se ridice la echivalentul a circa 500 de miliarde de dolari, așa cum au cerut cele mai puternice țări din G20.

În aceste condiții, România ar putea beneficia de echivalentul a circa 1% din produsul său brut (PIB), potrivit calculelor Morgan Stanley și FMI, citate de Reuters.

Valoarea nominală a PIB pe 2021 a fost estimată la 1.116,8 miliarde de lei de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Contribuția României la FMI („cota”) este de 1.811,4 milioane DST (0,38% din contribuțiile totale) și alocările cumulate care i s-au cuvenit până acum au fost de 984,8 milioane de DST, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).

Ce sunt DST-urile și la ce sunt folosite

Drepturile speciale de tragere (DST) sunt active de rezervă care funcționează ca monedă de cont a FMI, valoarea lor fiind echivalentă cu cea a unui coș de valute în care dolarul SUA  are o pondere 42%, euro 31%, yuanul chinez (renminbi) 11%, yenul japonez și lira sterlină câte 8%.

FMI emite DST ca alocări de active de rezervă pentru băncile centrale ale țărilor membre, care le pot schimba pe o valută de circulație internațională cu alte bănci centrale.

Alocările diferă de împrumuturile acordate de FMI, calculate tot în DST,  și sunt proporționale  cu cota de participare la FMI a țărilor membre.

Ultima alocare suplimentară de DST, similară cu emiterea de masă monetară, a avut loc în 2009 și a fost echivalentă cu 250 de miliarde de dolari.

Alocarea de DST şi măsurile de sporire a creditării din partea Băncii Mondiale şi a FMI sunt necesare pentru sprijinirea eforturilor de a ţine sub control pandemia şi a de atenua impactul ei devastator, în special în ţările sărace, cu resurse mai reduse, a apreciat Janet Yellen, secretarul Trezoreriei americane, și fost președinte al Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA).

SUA vor asigurări că banii sunt folosiți contra efectelor pandemiei

SUA va propune, însă, metode de îmbunătăţire a transparenţei şi a responsabilității cheltuirii alocărilor de DST.

„FMI va răspunde solicitărilor G20 privind o alocare generală de DST. Pentru ca ţările să vadă beneficiile maxime de pe urma acestor Drepturi Speciale de Tragere, vom propune metode de îmbunătăţire a transparenţei şi a răspunderii privind modul în care sunt folosite şi alocate”, a declarat Geoffrey Okamoto, prim adjunct al directorului general al FMI, citat de Reuters.

Miniştrii de Finanţe din G20 şi-au exprimat sprijinul ferm pentru majorarea rezervelor de urgenţă ale FMI. Janet Yellen  a susţinut noua alocare de DST, dar a subliniat că sunt necesari parametri extinşi pentru a spori transparenţa asupra modului în care fondurile sunt alocate şi utilizate.

Italia, care deţine preşedinţia G20 anul acesta, dar și Germania susțin cu putere noua alocare de DST-uri în valoare de 500 de miliarde de dolari, ca metodă de a îmbunătăţi nivelul lichidităţii în ţările sărace şi de a sprijini sistemele lor de sănătate.

Impactul „tiparniței” de bani a FMI

Un expert FMI citat de Reuters crede că o nouă alocare de DST-uri în valoare de 500 de miliarde de dolari ar permite instituţiei financiare să ofere un sprijin de aproximativ 14 miliarde de dolari ţărilor cu venituri reduse şi de 60 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente. România face parte din țările emergente.

Alții spun că sumele ar putea fi mult mai mari, dacă unele mari puteri membre ale FMI ar putea să cedeze din alocările lor, pentru a scădea presiunea pentru ajutorul pe care ar trebui să-l dea țărilor mai sărace, amenințate de spectrul incapacității de plată, pe măsura creșterii datoriilor lor.

Pe de altă parte, odată cu schimbarea poziției SUA, care s-a opus operațiunii în timpul Administrației Donald Trump, par să se fi estompat și îngrijorările privind eventualul impact negativ al emisiunii de DST.

Dincolo de evitarea unei crize globale de lichidități, ca în 2009, FMI „tipărește bani, de fapt, atunci când „alocă” DST țărilor membre sub formă de rezerve. „Ca atare, alocațiile DST pot fi considerate inflaționiste”, spune un articol din blogul Yale School of Management.

Un studiu al Băncii Centrale Europene (BCE) arată că țările care au primit DST peste proporția de 10% din rezervele lor internaționale s-au confruntat cu o inflație mai mare decât celelalte.

Acum, pericolul impactului inflaționist pare să nu mai îngrijoreze atât de mult, sau nu mai mult decât pericolul incapacității de plată a unor țări.

Reglementările FMI spun că poate efectua alocări numai atunci când este necesar pentru a satisface o nevoie globală pe termen lung de a suplimenta activele de rezervă existente, într-un mod care va promova realizarea scopurilor FMI, va evita stagnarea economică, va evita deflația, va evita cererea excesivă și va evita inflarea excesivă”, potrivit sursei citate.

În aprilie 2020, în plin apogeu al crizei coronavirus,  ministrul de Finanțe al Indiei obiecta că injecțiile de lichidități prin DST ar putea avea efecte secundare costisitoare.

Tot atunci, SUA s-a opus alocării suplimentare de DST, pentru că ar fi însemnat susținerea Chinei și Iranului.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.3.2021

Lăsați un comentariu


Europa

Energie regenerabilă: Cel mai ridicat ritm anual din 1999 încoace de creștere a capacităților de producție, în 2020

Adrian N Ionescu

Capacitățile noi de producție a energiei regenerabilă au crescut în cel mai ridicat ritm anual din 1999 încoace, cu 45% până la aproape 280 GW… Mai mult

Stiri

”Presupuse fapte de natură penală” săvârșite în proiecte cu bani europeni în care Dan Barna a fost expert. Vicepremierul neagă implicarea numelui său

Vladimir Ionescu

Departamentul de Luptă Antifraudă din cadrul Guvernului a sesizat DNA în legătură cu ”presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate… Mai mult

Europa

Rusia îi răspunde României: îl expulzează pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei României la Moscova

Iulian Soare

Rusia a decis expulzarea adjunctului atașatului militar al Ambasadei României la Moscova. Este o măsură de răspuns la decizia autorităților de la București de a-l… Mai mult

Europa

UE deschide al doilea proces împotriva AstaZeneca, cerând de această dată și despăgubiri

Iulian Soare

Comisia Europeană (CE) dă din nou în judecată laboratorul anglo-suedez AstraZeneca şi cere despăgubiri, a anunţat un purtător de cuvânt al Bruxellesului, precizând că plângerea… Mai mult

Europa

Escaladare a tensiunilor dintre Hamas şi Israel – ciocniri în Ierusalimul de Est: peste 20 de morți

Iulian Soare

Cel puțin 20 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza, în noaptea de luni spre marţi, când organizația Hamas şi Israelul au efectuat sute… Mai mult

Europa

Germania, prima țară care interzice Facebook să colecteze date de la utilizatorii WhatsApp

Iulian Soare

Companiei Facebook Inc. i s-a ordonat să sisteze activitățile de colectare a datelor utilizatorilor WhatsApp din Germania după ce o autoritate de reglementare din această… Mai mult

Stiri

Certificatul digital de vaccinare va fi testat de STS pe 21 mai. Cum funcționează

Vladimir Ionescu

Certificatele digitale de certificare a vaccinării anti-Covid vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca, dintr-un portal web securizat, anunță STS,… Mai mult