luni

22 aprilie, 2024

12 iulie, 2016

Christine Lagarde, directorul FMI
Christine Lagarde, directorul FMI

FMI cere măsuri în problema băncilor din Italia, notând în raportul anual referitor la economia acestei țări că nivelul foarte ridicat al creditelor neperformante și procesele judiciare lente exercită presiuni asupra bilanțurilor instituțiilor financiare, transmite Bloomberg.

”Reformele din sectorul financiar sunt esențiale pentru asigurarea stabilității financiare și susținerea redresării”, se arată într-un comunicat al Fondului, care mai afirmă că Italia ”își revine progresiv dintr-o recesiune profundă și prelungită”,  procesul de revenire urmând să fie, foarte probabil, unul „prelungit și expus riscurilor”.

Previziunile FMI spun că economia Italiei și-ar putea reveni la nivelul de dinainte de 2007 la mijlocul anilor 2020.


În raportul dat publicității luni, FMI mai cere folosirea mai intensă a mecanismelor de restructurare a datoriilor în afara justiției, întărirea supravegherii și o evaluare sistemică a calității activelor în cazul băncilor care nu sunt deja evaluare de BCE.

Potrivit analizei FMI, datoria publică a Italiei se apropie de 133% din PIB, nivel care limitează dramatic spațiul fiscal și capacitatea statului de a răspunde la șocuri.

Cum datoria publică nu dă semne de reducere semnificativă, FMI cere autorităților italiene să acționeze mai rapid cu reforme care să susțină creșterea, de exemplu: eficientizarea cheltuielilor, extinderea bazei de impozitare și introducerea unei impozitări moderne în domeniul proprietăților imobiliare.

Discuțiile dintre guvernul italian și reprezentanții Comisiei Europene pentru recapitalizarea Banca Monte dei Paschi di Siena și a altor bănci sunt blocate de dilema ”bail-out” (ajutor al statului) sau ”bail-in” (pierderile trecute în seama investitorilor).


În acest an au intrat în viguare reglementări europene care vizează Uniunea bancară, ce stipulează că deținătorii de obligațiuni și acționarii sunt cei care trebuie să absoarbă pierderile în cazul în care o bancă trebuie salvată.

Autoritățile italiene insistă însă pe o variantă inedită: o recapitalizare preventivă în baza unor reguli care prevăd că guvernele pot susține băncile dacă testele de stres arată că aceastea au deficit de capital.

Băncile italiene au în portofolii credite neperformante de 360 de miliarde de euro, iar Banca Centrală Europeană (BCE) le presează să își curețe bilanțurile, pentru a putea relansa creditarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: