marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iulie, 2019

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit prognoza privind evoluţia economiei mondiale în scădere până la 3,2% în 2019 şi la 3,5% în 2020, mai puţin cu 0,1 puncte procentuale faţă de previziunile din aprilie, pentru fiecare din cei doi ani.

Este a patra corecţie negativă din octombrie 2018 încoace, iar FMI avertizează încăodată că escaladarea tensiunilor comerciale între SUA, UE şi China şi un Brexit dezordonat ar putea reduce şi mai mult creșterea.

Statisticile de până acum și mai ales inflația prea blândă subliniază o activitate economică mai slabă decât cea așteptată. Tensiunile globale şi presiunile dezinflaționiste în amplificare sunt tot atâtea riscuri.


„Un risc major de scădere rămâne escaladarea tensiunilor comerciale și tehnologice care pot disloca lanţurile de furnizare. (…) Nu ne așteptăm la recesiune, dar există riscuri semnificative”, a declarat Gita Gopinath, economistul șef alFMI, citată de Reuters.

De altfel, comerțul global a crescut în primul trimestru al anului în cel mai scăzut ritm din 2012 încoace (0,5% an/an).

FMI a revizuit în scădere și estimarea privind creşterea comerţului global: în 2019 cu 0,9 puncte procentuale până la 2,5% în 2019. Comerţul ar urma să revină la un ritm sporit de creştere: 3,7% în 2020, dar tot după o corecție negativă (0,2 pp) față de estimarea anterioară.

Mediul de afaceri este pesimist în privinţa comenzilor noi, însă încrederea în sectorul serviciilor a stimulat angajările şi încrederea consumatorilor.


În statele dezvoltate, cum ar fi SUA, creşterea a fost peste aşteptări, în timp ce zona euro a încetinit, aşa cum se estima.
PIB-ul SUA ar urma să înregistreze o creştere de 2,6% în 2019, şi de 1,9% în 2020, în timp ce economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,3% în acest an şi de 1,6% anul viitor.

Războiul comercial şi cererea externă slabă afectează economia Chinei, care ar urma să crească cu 6,2% în 2019 şi cu 6% în 2020, un declin de 0,1 puncte procentuale pentru ambii ani faţă de previziunile din aprilie.

De asemenea, în statele din Europa emergentă şi în curs de dezvoltare, unde este inclusă şi România, economia va creşte cu 1% anul acesta şi cu 2,3% anul viitor, după ce în aprilie FMI previzionase un avans de 1,4% în 2019 şi de 3,3% în 2020.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: