FMI a comunicat Moldovei condițiile încheierii unui nou acord - CursDeGuvernare.ro
joi

28 octombrie, 2021

FMI a comunicat Moldovei condițiile încheierii unui nou acord

27 iulie, 2016

Ivanna Vladkova-HollarO misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar (foto), a discutat cu autoritățile din Republica Moldova condițiile programului economic susținut de FMI, discuții purtate la Chișinău în perioada 5-15 iulie și ulterior la Washington.

După finalizarea discuțiilor din capitala Statelor Unite, Ivanna Vladkova-Hollar a dat publicității, marți, următorul comunicat:

Conducerea FMI și autoritățile moldovene au ajuns la o înțelegere la nivel de experți asupra programului de reformă economică care urmează să fie susținut prin intermediul unui acord de 3 ani de tipul Mecanism extins de creditare și Mecanism de finanțare extinsă (ECF/EFF).


Accesul la finanțare va fi stabilit la un nivel de 75% din cota Moldovei la FMI (129 milioane DST sau circa 179 milioane dolari SUA). Acest acord trebuie să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv, o evaluare a boardului executiv fiind așteptată în luna octombrie, după implementarea prealabilă a câtorva acțiuni.

Acordul ECF/EFF are ca obiectiv primordial și va fi utilizat cu precădere la îmbunătățirea guvernanței și a supravegherii sectorului financiar.

Noul program va avea rolul de a debloca ajutoare alternative în vederea susținerii dezvoltării economice care să se sprijine pe 2 axe: politici care să asigure stabilitatea macroeconomică și financiară și reforme structurale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De semnarea acordului cu FMI depinde și sprijinul financiar promis Moldovei de România.


Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a anunțat într-un interviu pentru Radio Chișinău că România este pregătită să ofere Republicii Moldova prima tranșă de 60 de milioane de euro din creditul de 150 de milioane de euro, dar numai după ce Chișinăul va avea încheiat un acord la nivel tehnic cu FMI.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr