Comitetul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat, cu derogare, o tranşă de 512,9 milioaned e euro pentru România, în urma celei de-a şasea evaluări în acordul stand-by, a informat vineri FMI.
Autorităţie de la Bucureşti au decis să nu tragă banii, tratând în continuare acordul ca fiind de precauţie, a precizat FMI.
Derogarea aprobată de conducerea FMI este pentru nerespectarea de către România a unui criteriu de performanță în ceea ce privește administrația centrală și arieratelor interne de securitate socială, precum și modificarea criteriului de performanță privind activele externe nete ale băncii centrale.
David Lipton (foto), director general prim-adjunct al FMI și președinte în exercițiu, a declarat că perspectivele economice ale ţării rămân o provocare din cauza mediului intern şi extern.
România derulează, din martie 2011, un acord stand-by pe doi ani cu FMI, în valoare totală de 3,2 miliarde de euro.
Ce a spus David Lipton, directorul-prim-adjunct FMI:
- „România continuă să facă progrese în cadrul programului de precauție. Toate criteriile de performanță și țintele indicative au fost îndeplinite, cu excepția arieratelor pentru autorităţile centrale și locale”.
- „Perspectivele economice rămân o provocare din cauza medii dificile interne și externe, care au condus la presiuni schimb valutar și de încredere subminată”.
- „Creșterea este de așteptat să încetinească în timp ce inflația se apropie de limita superioară a intervalului țintit de Banca Naţională a României”.
- „Implementarea stabilă a programului de asistenţă cu FMI este esențială pentru a menține stabilitatea macroeconomică greu câştigată, și pentru a stimula investițiile și potențialul de creștere”.
- „Autoritățile române au menținut disciplina strictă a cheltuielilor în concordanță cu obiectivul de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB în 2012. Măsuri de redresare pentru a asigura o scădere a arieratelor rămân o prioritate”.
- „O încetinire a cheltuielilor de capital va fi necesară în funcție de întreruperea recentă a plăților de fonduri europene pentru anumite programe”.
- „Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a îmbunătăți administrarea fiscală și reforma în sectorul de sănătate de îngrijire, energie și transport. În timp ce se înregistrează progrese în direcția liberalizării prețurilor la energie, va fi, de asemenea, important să se intensifice reforma întreprinderilor de stat”.
- „Sistemul bancar menține rezerve semnificative pentru a face față creșterii creditelor neperformante și eventualelor efecte externe din alte părți ale Europei. Cu toate acestea, autoritățile ar trebui să rămână vigilente și să continue să consolideze plasa de siguranţă financiară”.
- „Intervenția în sprijinul leului ar trebui să se limiteze la estomparea volatilităţii cursului de schimb”.