joi

25 aprilie, 2024

1 februarie, 2017

În prima declarație de după aprobarea celor două proiecte controversate, ministrul Justiției a declarat că afirmațiile criticilor OUG sunt „eronate”, că „toate comentariile din spațiul public neagă separația puterilor în stat”, iar într-o democrație legile se fac de legiuitor. Judecătorii și procurorii doar aplică legile Parlamentului, a insistat el, făcând aluzie la criticile și acuzațiile dure venite din partea magistraților.

Declarațiile ministrului au fost precedate de un moment în care Iordache și-a pierdut cumpătul – după ce parlamentarii de la USR l-au flancat cu foi A4 pe care scria Rușine, el a părăsit brusc pupitrul de la care începus citirea discursului.

S-a întrerupt brusc i-a admonestat pe colegii săi care purtau afișe spunându-le că nu sunt la piață și apoi i-a chemat pe jurnaliști într-o sală de grup în care cei de la USR nu au avut acces.


La intrarea în sala de grup, un parlamentar PSD i-a apostrofat pe reprezentanţii USR. „Băi sălbaticilor, băi! Băi nesimţiţilor, băi”, li s-a adresat social-democratul parlamentarilor USR, intrând în sala de grup.

Principalele declarații ale ministrului Iordache

  • Problemele trebuiesc abordate foarte serios, trebuie venit cu precizări foarte clare pentru că de aseară în spaţiul public s-au vehiculat chestiuni neadevărate.
  • Ministrul a insistat că avizul CSM este consultativ. El nu s-a referit însă la acuzația principală legată de acest subiect – chiar dacă este consultativ, legea spune că avizul este obligatoriu. OUG pentru modificarea codurilor nu a avut acest aviz, pentru că ministerul l-a cerut abia la ora 17.00, marți, fără să-l mai aștepte apoi – peste câteva ora a aprobat ordonanța.
  • „Sunt eronate” opiniile și afirmațiile potrivit cărora modificările aduse Codurilor penale ar determina dezincriminarea unor infracțiuni, a spus Iordache, completând că „vor exista răspunderea civilă și disciplinară”. Reamintim – dezincriminarea înseamnă că o faptă nu mai este penală. Exact cum se întâmplă în cazul abuzului de serviciu sub 200.000 de lei.
  • Legile se fac în Parlament, de legislatori, și se aplică de judecători și procurori
  • Toate comentariile din spațiul public neagă separația celor trei puteri ale statului
  • Proiectul legii grațierii nu vizează nici criminali, nici violatori, nici pe cei care au făcut fapte grave, nici corupții, nici persoane sau oameni politici (în forma nouă, este adevărat că s-a reparat această scăpare, cu criminalii și violatorii)
  • El a spus că este o „obligație” a Guvernului, în condițiile în care „vechiul Parlament” nu și-a îndeplinit obligația de a pune Codul penal și Codul de procedură penală în acord cu deciziile Curții Constituționale, în termen de 45 de zile de la publicarea motivării deciziilor. Reamintim că Iordache a făcut parte și din vechiul Parlament.
  • Avem nevoie de o lege clară, concisă şi care să poată să fie aplicată uşor, fără să avem distorsiuni, a declarat Iordache, arătând că el s-a consultat „inclusiv cu societatea civilă”. Așa-zisa dezbatere a fost o simplă prezentare de observații din partea participanților, ministrul nu a răspuns întrebărilor și apoi nu a luat în considerare solicitările majorității celor prezenți.
  • Despre faptul că cei care emit sau adoptă acte normative nu mai pot fi acuzați de abuz în serviciu, conform OUG, Iordache a spus că „nu este un element de noutate absolută în România”
  • Despre plafonul de 200.000 de lei introdus în definirea infracțiunii de abuz în serviciu, șeful MJ a susținut: „Am avut în vedere legislația internațională, jurisprudența CEDO, opiniile Comisiei de la Veneția, deciziile Curții Constituționale”. Lucru neadevărat.

Executivul a aprobat o OUG pentru modificarea codurilor penale, act ce dezincriminează abuzul în serviciu cu un prejudiciu sub 200.000 de lei și mai multe infracțiuni de corupție sau asimilate.

Comparativ cu forma pusă în dezbatere publică, forma definitvă, trimisă la publicare, este chiar mai gravă.

De exemplu, abuzul în serviciu nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative (ceea ce însemană că Executivul nu va putea fi acuzat de această infracțiune după emiterea acestei OUG).


Ordonanța a fost publicată miercuri, la ora 01.00 în Monitorul Oficial, cu precizarea că va intra în vigoare peste 10 zile.

De asemenea, Cabinetul Grindeanu a aprobat și un proiect de lege pentru grațiere, care a fost trimis Parlamentului.

Cele două Ordonanțe au fost adoptate profund netransparent, ele nefiind pe agenda ședinței de guvern anunțate de la Cancelaria premierului către redacții și, implicit, către cetățeni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: