8 iunie, 2017

Opiniile lui Florin Iordache au mai fost combătute în trecut

Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, a declarat joi că pentru abuzul în serviciu se poate menține pragul de 200.000 de lei, sau se poate mări la 400.000 de lei.

De ce? ”Ca să nu se mai facă dosare penale aiurea”, este argumentul deputatului PSD.

Aflat de cealaltă parte a Atlanticului, președintele Klaus Iohannis anunță că nu și-a revizuit punctul de vedere inițial- adică nu este de acord cu acest concept- și că  ”așteaptă cu mare interes deznodământul”.


În chestiunea stabilirii unui prag peste care abuzul în serviciu să genereze și consecințe penale există diferențe de abordare chiar între aripa legislativă și cea executivă a coaliției de guvernare în vreme ce ”vârful de lance” al modificărilor la legislația penală, Florin Iordache, reclamă rezolvarea chestiunii prin Ordonanță de Urgență, atât premierul, cât și ministrul de Justiție, nu văd decât soluția unui proiect de lege, asumat de Parlament.

Florin Iordache: Să fie suficient de mare, să nu se mai facă dosare penale aiurea

”Se poate menține pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuții în acel moment cu specialiștii, acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal și am zis 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Așteptăm și noi proiectul care este la Ministerul Justiției și în funcție de ce prag sau ce consultări vor face și dumnealor…, dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a spus Iordache, la Palatul Parlamentului, întrebat ce părere are despre decizia CCR cu privire la stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu.

Întrebat de ce este acest prag, Iordache a replicat, făcând referire la decizia recentă a CCR: ”Păi, nici acum, când e explicit? Acum se accentuează, și o să se vadă și în motivarea Curții că se precizează foarte clar”. Pe lângă justificarea tehnică, deputatul PSD are și o explicație personală: ”Trebuie să fie suficient de mare pentru a nu se mai face dosare penale aiurea!”

Klaus Iohannis: Nu cred că e posibil să se stabilească un prag

”Eu m-am exprimat la această chestiune și nu mi-am revizuit punctul de vedere, dar cu siguranță specialiștii în Drept vor dezbate această chestiune și, după cum se aude, și din partea Guvernului vor veni propuneri. Aștept cu mare interes deznodământul”, a spus șeful statului, la Washington.


Opinia inițială a preşedintelui Klaus Iohannis a fost prezentată pe data de 18 mai, când a afirmat că nu consideră oportună introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu, pentru că infracţiunea fie a fost comisă, fie nu, iar acest lucru este stabilit de judecător.

”Cred că nici nu este bine să se stabilească un prag şi nici nu cred că este posibil să se stabilească un prag. În definitiv, abuzul în serviciu ori s-a comis, ori nu s-a comis. Ori, dacă s-a comis, judecătorul cu siguranţă va putea să evalueze şi ce trebuie să conţină sancţiunea respectivă. După părerea mea introducerea unui prag, indiferent cum s-ar calcula, ar fi arbitrară şi nu cred că ar ajuta”, a spus la momentul respectiv preşedintele.

CCR a aruncat problema în curtea legislativului

Curtea Constituțională a decis, marți, că este la latitudinea Parlamentului să impună un prag în cazul abuzului în serviciu, după ce a discutat excepția de neconstituționalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu.

Curtea Constituţională (CCR) a respins marţi, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate pe abuzul în serviciu ce viza sintagma ”îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu”, ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.

În ceea ce priveşte stabilirea unui prag minim, CCR a precizat că nu intră în sarcina sa această chestiune, indicând că legislativul trebuie să rezolve problema.

Cât de rezonabil va fi ministerul Justiției?

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că în cazul infracțiunii de abuz în serviciu se va stabili un prag valoric „rezonabil”, în urma unor dezbateri la care vor participa specialiști în drept și reprezentanți ai societății civile.

De asemenea, prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat miercuri că Executivul va aștepta motivarea Curții Constituționale la decizia dată cu o zi în urmă referitoare la abuzul în serviciu, menționând că a avut deja o discuție în acest sens cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

”Acest proiect de lege, nu ordonanță, nu altceva, acest proiect de lege care va primi avizul Guvernului trebuie să se refere strict la deciziile Curții Constituționale”, a precizat premierul, adăugând că a avut o discuție pe acest subiect cu ministrul Justiției, după decizia CCR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: