fbpx

Chestiunea

De unde ni se trage: avem cei mai puțini absolvenți specializați în Educație din UE. Cum stăm la alte domenii

România are cei mai puțini absolvenți specializați în educație din UE raportat la mărimea populației rezidente, potrivit datelor publicate de Eurostat. Din distribuția absolvenților de… Mai mult

22.11.2020

La obiect

Legislație de mare impact pusă în dezbatere: Cum va funcționa în România sistemul de garanție-returnare care va intra în vigoare la 1 aprilie 2022

Începând de pe 1 aprilie 2022, toate ambalajele de băuturi comercializate în România vor purta o garanție de 50 de bani, sumă ce va fi… Mai mult

19.11.2020

La obiect

DOCUMENT / Strategia energetică – Principalele prevederi: 3 ținte esențiale, 6 direcții de investiții, 8 obiective

Ministerul Economiei și Energiei (MEEMA) propune o ordonanță de urgență prin care să se ocolească Parlamentul pentru aprobarea „formei finale” a Strategiei energetice a României… Mai mult

19.11.2020

Chestiunea

Estimarea PIB 2020 – redusă pentru a treia oară în prognoza oficială. Observații

Estimarea pentru PIB 2020 a fost redusă pentru a treia oară consecutiv în așa-numită Prognoză preliminară de toamnă pentru rectificarea bugetară publicată de Comisia Națională… Mai mult

19.11.2020

Florin Iordache, ales de Parlament președinte al Consiliului legislativ

de Razvan Diaconu , 20.10.2020

Deputatul PSD Florin Iordache a fost votat marți de Parlament în funcția de președinte al Consiliului legislativ. Pentru numire au votat 185 de deputați și senatori, iar împotrivă 43.  La plenul reunit de marți au fost prezenți 240 de parlamentari.

Contracandidatul lui Iordache, Augustin Zegrean a fost votat de 41 de parlamentari, restul de 187 votând împotrivă.

Florin Iordache a fost răsplătit de PSD cu această funcție în condițiile în care conducerea partidului i-a refuzat un loc pe listele de la alegerile generale din decembrie. Președintele Consiliului Legislativ, numit prin votul senatorilor şi deputaţilor, nu are o limită de mandat şi nu există procedură prin care să poată fi revocat.

Parlamentul a analizat marți 3 candidaturi pentru șefia Consiliului Legislativ, al treilea candidat- Ionuț Mazâlu – obținând doar 2 voturi favorabile.

CV oficial: Născut în 1960 la Caracal, jud.Olt, Florin Iordache a absolvit în 1985 Facultatea de Mecanică din Craiova și în 2002 Facultatea de Drept tot din Craiova. Absolvent de cursuri postuniversitare în 2006 la Colegiul Naţional de Apărare, Iordache mai are în CV trecute și cursuri postuniversitare, absolvite în 2008, la Institutul Diplomatic Român.

În CV este menționat doctorat în Relaţii economice internaţionale, în 2007. „România liberă“ a dezvăluit faptul că Florin Iordache a obținut titlul de doctor la Universitatea Liberă Internaţională din Chișinău în timp ce era deputat la București.

CV-ul neoficial al lui Florin Iordache, cel pe care i-l dau faptele, realizat de România Curată:

1. A propus eliminarea şi apoi scăderea cvorumului de prezenţă la referendumul de demitere a preşedintelui

Deputat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a propus în 2007 eliminarea cvorumului de prezenţă la referendumul de demitere a preşedintelui. Conform noului text propus de Ioardache şi aprobat de Parlament, un preşedinte ales în al doilea tur de scrutin, putea fi demis la referendum cu votul a jumătate plus unu din cei care se prezintă la vot, nu cu jumătate plus unu din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

„Nu e nici o legătură între decizia de suspendare a preşedintelui şi proiectul de modificare a legii…noi am demarat aceasta procedură de modificare în 2005…nu am făcut o lege pentru Băsescu, ci una constituţională” spunea deputatul PSD Florin Iordache în 2007.

Cvorumul de prezenţă a fost reintrodus în primavara lui 2012 de majoritatea PDL şi eliminată din nou de Guvernul Ponta pe 4 iulie 2012. Până la urmă, CCR, printr-o decizie din 15 iulie 2012, a menţinut cvorumul de prezenţă la 50 plus unu din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

Iordache nu s-a lăsat şi, un an mai târziu, a propus şi obţinut reducerea cvorumului de prezenţă la referendumul de demitere a preşedintelui la 30 la sută.

2. Vârf de lance în ”Marţea neagră”

Pe 10 decembrie 2013, deputaţii au aprobat sau modificat mai multe acte normative controversate. E vorba de legea amnistiei şi graţierii, modifica­rea Codului Penal, legea minelor şi legea lobby-ului. Deputatul Florin Iordache a fost considerat atunci o figură centrală în operaţiunea Marţea neagră, potrivit surselor politice citate la acea vreme de ziarul Gândul.

3. A iniţiat eliminarea din lege a nepotismului

Iordache este iniţiatorul mai multor proiecte de lege de modificare a legislaţiei penale. Unul dintre ele vizează eliminarea sancţiunilor pentru parlamentarii care şi-au angajat rudele la cabi­net până în anul 2013.

4. A iniţiat şi eliminarea unor incompatibilităţi pentru aleşii locali

Un alt pro­iect care i-a avut printre iniţiatori pe Florin Iordache le-a dat dreptul aleşilor locali să facă parte din Consiliile de administraţie ale companiilor de utilităţi publice.

5. A iniţiat şi eliminarea probelor obţinute prin mandat de siguranţă naţională

Deputatul Florin Iordache a propus şi modificarea legii 51/1991 privind Securitatea Naţională a României astfel încât procurorii să nu mai poată utiliza în dosarele de corupţie interceptările reali­zate pe mandat de siguranţă naţională. Această iniţiativă nu a trecut.

6. Iniţiator al legii privind super-imunitatea avocaţilor

Florin Iordache s-a numărat şi printre iniţiatorii controversatului proiect de modificare a avocaturii prin care se urmărea acordarea unei super-imuni­tăţi avocaţilor: procurorii nu aveau voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client şi avocat, nici a calculatoarelor sau telefoanelor mobile aparţinând avocaţilor.

7. A participat la blocarea anchetelor penale în Parlament. „Prea ne speriem de Bruxelles, cine e Bruxelles-ul asta?!”

Deputatul Florin Iordache s-a opus anchetei privind fraudele de la referendumul din 2012.

8. Revizuirea Constituţiei în sensul recunoaşterii familiei tradiţionale

“În faţa viitoarei comisii de revizuire a Constituţiei, cel puţin un subiect care este foarte important azi. Este vorba despre acel demers popular în care 3.500.000 de români au spus că trebuie precizat foarte clar şi modificat articolul 48. Contrar părerilor chiar ai unor membri ai Executivului actual, cred că trebuie să avem tăria şi să spunem foarte clar că trebuie să ne păstrăm tradiţia şi identitatea României şi de aceea, din punctul meu de vedere trebuie neapărat modificat acest articol care defineşte foarte clar familia. Sunt convins că acest demers ambiţios va beneficia de susţinerea tuturor grupurilor parlamentare”, a declarat Florin Iordache în noiembrie 2016.

9. S-a numărat printre inițiatorii proiectului de lege prin care Vlasov a vrut să preia Registrul Comerțului

Florin Iordache a fost printre inițiatorii proiectului de lege privind trecerea Registrului Comerțului la Camera de Comerț, condusă la vremea respectivă de Mihai Vlasov. Acest caz s-a transformat în dosar penal, iar în octombrie 2015, pe atunci vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a fost audiat în calitate de martor. Mihail Vlasov a fost condamnat în acest dosar la doi ani de închisoare cu suspendare.

10. Soţia lui, fosta judecătoare ICCJ, acum pensionară, a făcut parte din completul care l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul mătuşa Tamara

Consiliul Legislativ este o instituţie importantă pentru procesul legislativ- instituția avizează toate legile depuse la Parlament astfel încât să reglementările să nu se suprapună, să nu contrazică prevederi din alte legi sau să nu intre în contradicţie cu Constituţia.

În conducerea Consiliului Legislativ au ajuns și fostul judecător CCR Toni Greblă și fostul secretar de stat din Ministerul Justiției, Mariana Moț.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.10.2020

Un raspuns

  1. Dan T
    21.10.2020, 10:20 am

    Fl.Iordache – ales șef al Consiliului Legislativ !?
    Rusine pentru parlamentarii PNL, USR-PLUS, UDMR, PMP !

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis, îndemn la vot: Alegeți cu responsabilitate, miza este uriașă

Razvan Diaconu

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, vineri, un apel privind prezenţa la vot, arătând că votul este cel mai puternic instrument aflat la îndemâna cetăţeanului. “Peste… Mai mult

Stiri

160 de milioane de lei pentru plata chiriilor magazinelor din mall-uri – memorandum discutat în Guvern

Vladimir Ionescu

Guvernul vrea să acorde ajutor de stat magazinelor din centrele comerciale care nu au putut derula activitate economică în timpul stării de urgenţă, subvenționând chiriile… Mai mult

Stiri

Indicatorii tehnico-economici ai Centrului de arși de la Spitalul pentru copii Grigore Alexandrescu, aprobați

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat vineri indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „ Construirea unui centru de arşi şi reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai… Mai mult

Stiri

Giganții IT americani vor putea fi sancționați dacă defavorizează companiile din România – proiect OUG

Vladimir Ionescu

Google, Facebook, Amazon, Instagram sau Airbnb vor putea fi sancționate de Consiliul Concurenței în situația în care nu au comportament echitabil și transparent față de… Mai mult

Stiri

Perspectiva mediului de afaceri asupra programelor de guvernare prezentate de partidele parlamentare

Vladimir Ionescu

Confederației Patronală Concordia a trecut în revistă programele de guvernare ale principalelor partide din România, evaluarea vizând măsurile ce vizează economia, în general, și piața… Mai mult

Stiri

Schema de ajutor de stat pentru turism și HoReCa a fost aprobată

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat vineri proiectul de OUG privind acordarea unui ajutor nerambursabil companiilor din turism și HoReCa. Acestea ar urma să primească un grant în… Mai mult

Stiri

Guvernul a prelungit șomajul tehnic și a modificat programul kurzarbeit

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat în ședința de vineri două acte normative care vizează sprijinirea angajaților și a angajatorilor: unul prevede prelungirea șomajului tehnic până la jumătatea… Mai mult