joi

25 aprilie, 2024

9 mai, 2014

Asociaţia Română a Băncilor consideră că restructurarea creditelor a fost gândită de guvernanţi din punct de vedere electoral, potrivit preşedintelui executiv al ARB, Florin Dănescu.

Întrebat dacă Asociaţia consideră că „Electorata”, aşa cum a fost numită de presă, este mai degrabă un program electoral, Florin Dănescu a explicat că, în opinia ARB, că măsura „s-a dorit să fie pregătită din punct de vedere electoral”.

„Băncile în acest moment probabil că analizează cu atenţie acest produs, dar nu am vrea noi, Asociaţia Română a Băncilor, ca înainte de alegeri, să fie captat răspunsul nostru din punct de vedere politic”, a spus vineri, preşedintele Asociaţiei, Florin Dănescu, la conferinţa „Cum «albim» economia şi creştem încasările la buget?”, organizată de Ziarul Financiar.


Potrivit ultimelor declaraţii făcute de premierul Victor Ponta şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, restructurarea creditelor va fi opţională, atât pentru bănci, cât şi pentru clienţii lor.

Cum anume vor opta diferitele bănci nu se ştie încă, a spus Florin Dănescu: „Nu există un tabel de aderare a băncilor la nivelul asociaţiei. (…) În acest moment băncile nu pot răspunde la întrebarea dacă vor avea un astfel de produs (destinat restructurării creditelor – n. red.), întrucât nu este un produs finit. Când va fi o iniţiativă confirmată legislativ, atunci bănciile, în relaţia cu clienţii lor, vor utiliza acest produs sau nu”, a explicat preşedintele ARB, citat de MEDIAFAX.

Restructurarea împrumuturilor populaţiei prevede reduceri de impozit, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare, de doi ani. Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe, prima dintre acestea restricţionând aplicarea doar la creditele fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: