23 mai, 2024

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, s-a prezentat miercuri la DNA, pentru a fi audiat ca urmare a unei plângeri depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg, relatează News.ro.

La DNA a ajuns şi fostul general SRI Dumitru Dumbravă pentru a fi audiat în acelaşi dosar.

Omul de afaceri Cătălin Hideg şi firma acestuia, Sanimed Internaţional, au fost trimişi în judecată de către Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.


”Pentru a câştiga o licitaţie pentru RECUMED, un proiect finanţat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale şi la lucrările de construcţie necesare pentru realizarea proiectului. Ulterior, acesta a reuşit să primească, între 2018 şi 2020, subvenţii nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, anunţa atunci EPPO.

În acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în februarie anul acesta, pentru: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecinţe deosebit de grave şi pentru infracîiunea de spălare a banilor.

Trafic de influență pentru o condamnare cu suspendare

Cătălin Hideg a declarat într-un interviu acordat Realitatea PLUS că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță.

”Mi-au spus că mă scapă de acest dosar (…) Din moment ce “optimizarea” pe care mi-o ofereau era …. nu știu ce înseamnă, intrebați-i pe dânșii. Nu am intrat în date tehnice, au spus că optimizează dosarul ca să ajungem la… Eu am încheiat contractul cu ei în octombrie 2023, au trecut trei controale judiciare între timp”, a spus Hideg în interviu când a fost întrebat dacă banii erau pentru ca cei doi ”să intervină la judecători”.

Florian Coldea, pensionat în 2017


Reamintim că în 2017 SRI a declanșat o anchetă internă, în urma mai multor acuzații ce i s-au adus lui Florin Coldea privind implicarea sa în politică, din partea unor oameni de afaceri și politicieni. SRI a concluzionat atunci că nu există motive pentru sancționarea lui Coldea. Deși ancheta recomanda păstrarea acestuia în funcție, Florian Coldea s-a pensionat.

Ancheta SRI a fost inițiată după a șaptea înregistrare video a lui Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, fost membru al Comisiei parlamentare de control a SRI, dat în urmărire prin Europol, pe numele căruia exista un mandat de arestare în lipsă.

Sebastian Ghiță s-a lăudat în seria de înregistrări difuzate la România TV cu o relație apropiată cu adjunctul SRI Florian Coldea și a pretins că a făcut anumite servicii lui Florian Coldea sau că a acționat în trecut în numele și în interesul șefei DNA, Laura Codruța Koveși. Pe data de 16 ianuarie, într-o a opta înregistrare, Ghiță a afirmat că Florian Coldea și șefa DNA Laura Codruța Kovesi ar lucra și pentru un guvern străin.

Pe data de 13 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a anunțat că președintele Iohannis și fostul prim-adjunct al directorului SRI au avut o discuție, la Cotroceni, pe 12 ianuarie, înainte ca SRI să dea publicității respectivul comunicat.

Seria de dezvăluiri a lui Sebastian Ghiță a început în ultimele zile din decembrie 2016, după dispariția sa.

Florian Coldea, biografie oficială

Născut în 1971 în comuna Târnova, Arad, Florian Coldea a urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații din București, pe care le-a absolvit în anul 1996.

A lucrat în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații, deținând o serie de funcții de conducere. În perioada 1996-2005, el a participat la o serie de misiuni, acțiuni și operațiuni complexe derulate pe profil antiterorist în cooperare cu parteneri străini ai SRI.

În perioada răpirii celor trei jurnaliști români în Irak (2005), numele lui a fost vehiculat de presa centrală ca fiind unul dintre cei care conduceau operațiunile de recuperare a acestora, alături de generalul SIE Adrian Isac.

La data de 27 iulie 2005, Florian Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prin Decret al Președintelui României în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații (și înlocuitor legal al directorului), cu rang de secretar de stat, începând cu 1 august 2005. A fost avansat la gradul de colonel la 24 martie 2006.

În perioada 20 iulie – 4 octombrie 2006, el a îndeplinit funcția de director interimar al Serviciului Român de Informații, ca urmare a demisiei lui Alexandru Radu Timofte din această funcție.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: