vineri

26 aprilie, 2024

8 iunie, 2022

România se află în clubul ”select” al statelor emergente cu deficite gemene (bugetar și de cont curent) de peste 7% din PIB, alături de țări precum Tunisia, Kenya, Uganda, Rwanda, România și Maldive, avertizează agenția de rating Fitch.

Ponderea piețelor emergente cu deficite bugetare și de cont curent de 4% din PIB sau mai mult ar urma să atingă un nivel record în acest an, a avertizat agenția, într-un raport transmis investitorilor, în contextul în care creșterile de preț cauzate de războiul din Ucraina vor agrava impactul pandemiei de COVID-19, transmite Reuters.

Specialiștii Fitch estimează că mai mult de un sfert din piețele emergente pe care le evaluează vor avea „deficite gemene” de 4% din PIB sau peste.


Invazia Ucrainei de către Rusia din februarie a dus la creșterea prețurilor la alimente, carburanți și îngrășăminte, în timp ce creșterile globale ale ratelor dobânzilor au contribuit la adâncirea volatilității, în contextul în care piețele emergente erau încă în proces de revenire după criza generată de pandemie.

(Citiți și:Fotografia României în tabloul de convergență 2022: criteriile de aderare la euro pe care le-am pierdut”)

„Deficitele gemene considerabile s-au produs într-un context în care finanțarea este îngreunată de încetinirea creșterii globale, creșterea ratelor dobânzilor din marile economii, înăsprirea cantitativă, un dolar mai puternic, o aversiunea la risc sporită, inflația ridicată și creșterea dobânzilor interne”, se arată în nota FItch.

În plus, creșterea prețurilor la alimente sporesc presiunile sociale cu care se confruntă guvernele, a mai avertizat agenția de rating.

Fitch a remarcat că soldurile de cont curent ale exportatorilor de mărfuri se îmbunătățesc datorită prețurilor ridicate, dar a precizat că importatorii neți de mărfuri vor „pierde” și se vor adapta lent șocului inflaționist.


Agenția a avertizat totodată asupra tendinței de scădere a ratingurilor suverane care se va manifesta în acest an, nouă state fiind deja retrogradate, una singură înregistrând un rating mai bun și 48% din statele emergente având ”note” mai slabe de A.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: