vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 iunie, 2012

Agenţia de evaluare financiară Fitch Rating a retrogradat joi cu trei trepte calificativele pentru obligaţiunile emise de guvernul spaniol, până la „BBB” de la „A”, şi totodată a avertizat că ar putea urma o nouă retrogradare în condiţiile în care perspectiva asociată este una negativă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Noul rating este la doar două trepte deasupra nivelului „junk” (BB plus), nerecomandat pentru investiţii.

Fitch a precizat că retrogradarea Spaniei reflectă costul ridicat al restructurării şi recapitalizării sectorului bancar, datoria guvernamentală mare, care ar urma să ajungă la 95% din PIB în anul 2015, gradul mare de îndatorare externă al Spaniei şi probabilitatea ca actuala recesiune să se prelungească până în anul 2013.


„Flexibilitatea financiară mult redusă a guvernului spaniol îi limitează capacitatea de interveni decisiv în restructurarea sectorului bancar şi a crescut probabilitatea unui sprijin financiar extern”, a anunţat Fitch într-un comunicat.

Noul rating atribuit Spaniei de Fitch este cel mai mic calificativ acordat de una din cele trei mari agenţii de rating. Standard & Poor’s atribuie Spaniei un rating „BBB plus” iar Moody’s atribuie un rating „A3”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Separat, Standard & Poor’s a estimat joi că băncile spaniole vor suferi în 2012 şi 2013 pierderi cuprinse între 80 şi 112 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate, ceea ce creşte probabilitatea unui sprijin din partea guvernului spaniol sau a Uniunii Europene.

La rândul său, ziarul spaniol ABC a publicat mai devreme joi un articol conform căruia Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că suma necesară pentru salvarea băncilor spaniole se situează între 40 şi 80 de miliarde de euro.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: