joi

18 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2016

fitch-ratingsRatingurile României au fost reconfirmate de Fitch la BBB- pentru datoriile pe termen lung în valută şi la BBB în cazul celor în monedă locală, cu perspectivă stabilă, dar relaxarea fiscală anunțată pentru perioada 2016-2017 reprezintă un risc, potrivit unui comunicat al agenției de evaluare financiară.

”Ratingurile României sunt susţinute de perspectiva economică mai sănătoasă, de îmbunătăţirea poziţiei fiscale şi de indicatorii de guvernanţă mai buni comparativ cu cei ai altor ţări cu ratinguri în categoria BBB.

Cu toate acestea, direcţia de relaxare fiscală din 2016-2017 reprezintă un risc. Datoria externă netă mai ridicată decât media din categoria BBB şi slăbiciunile structurale ale economiei rămân constrângeri moderate pentru rating”, precizează Fitch, în comunicatul citat de Mediafax.


Natura prociclică a noului Cod Fiscal pune în pericol sustenabilitatea bugetară, pe termen mediu, mai spune comunicatul.

Agenția notează că introducerea Codului Fiscal are loc într-un an electoral, suprapunerea celor două momente făcând posibile presiuni de creştere a cheltuielilor publice.

Ca urmare, există posibilitatea ca România să nu mai respecte politica preventivă a Pactului de Stabilitate şi Creştere al Comisiei Europene. Totuşi, faptul nu este neapărat incompatibil cu ratingul investment grade, menționează Fitch.

„În perspectiva divergenţei politicilor monetare la nivel mondial, în special a înăspririi politicii dobânzilor Rezervei Federale în SUA, există riscul ieşirilor de capital. Totuşi, deocamdată nu au fost semne ale unei astfel de volatilităţi, iar Fitch evaluază acest risc ca fiind modest, având în vedere ponderea scăzută a deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale în lei ale nerezidenţilor (18,6%)”, consideră agenția, citată de Mediafax.

Alte observații ale Fitch Ratings:

  • Situaţia finanţelor publice este favorabilă, cu un deficit bugetar de 1,2% din PIB şi un nivel al datoriei publice de 39,4% din PIB în 2015, faţă de o medie de 2,7%, respectiv de 42,7% din PIB, pentru ţările cu ratinguri de nivel BBB
  • Reducerile totale de taxe, inclusiv reducerea cu 4 puncte procentuale a TVA la 20%, vor diminua veniturile guvernamentale cu 2% din PIB în 2016
  • Pentru 2016, este prognozat un deficit bugetar ESA de 3% în 2016 şi 2,9% în 2017
  • Riscurile fiscale sunt predominant de încetinire a creşterii economice
  • Datoria guvernamentală brută ar trebui să rămână sub 45% din PIB pe termen mediu şi lung, în conformitate cu nivelul din alte ţări cu ratinguri BBB şi semnificativ mai scăzută faţă de media UE
  • economia României va înregistra o creştere de aproape 4%, cu mult peste media europeană şi a celorlalte ţări cu ratinguri BBB
  • Avansul puternic al cererii interne va compensa contribuţia negativă din partea exporturilor nete, în 2016. Pentru 2017, Fitch anticipează o creştere a PIB de 3,4%
  • Accentuarea deficitului de cont curent la 1,7% din PIB în 2016, de la 1% din PIB în 2015. Trendul va continua în 2017
  • Mediul macroeconomic pozitiv va favoriza sectorul bancar românesc și va duce o îmbunătăţire a cererii pentru credite

Problemele

  • Ratingurile României sunt constrânse de o serie de slăbiciuni structurale, printre care poziţia dominantă a unor companii de stat ineficiente şi de infratructura publică slabă.
  • Blocajele structurale limitează dezvoltarea României şi progresele către standardele de viaţă occidentale.
  • Principalii factori de risc care pot duce la o modificare negativă a ratingurilor sunt deteriorarea raportului dintre datorii şi PIB comparativ cu restul statelor şi şocurile macroeconomice externe care ar putea eroda bufferele fiscale şi externe ale României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: