joi

28 martie, 2024

7 martie, 2014

Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingul României pentru credite în monedă străină pe termen lung la „BBB-„, cu perspectivă stabilă. Ratingurile acordate bondurilor în valută sau lei au fost confirmate la nivelul ”BBB-”, respectiv ”BBB” potrivit unui comunicat al Agenției de rating.

Aprecierea de perspectivă stabilă se bazează pe următorii factori cheie:

Finanțele publice sunt ținute, în general, sub control. Deficitul guvernamental general (exprimat în termeni ESA) a scăzut, așa cum se aștepta, la 2,6% din PIB în 2013 în conformitate cu ratingul ”BBB”, față de 3% în 2012. Fitch apreciază că deficitul va mai scădea ușor în 2014 – 2015 dar prognoza ar putea fi afectată de cele două scutinuri din acest an: europarlamentare în trimestrul 2 și prezidențiale în trimestrul 4. Datoria publică brută este așteptat să crească la 40% din PIB în 2014 – 2015. Oricum, Fitch apreciază că datoria publică va scădea anii următori.


PIB-ul a crescut mai rapid decât se aștepta în 2013, înregistrând o valoare de 3,5%, bazată în special pe creșterile din industrie și agricultură. Exportul a fost motorul de creștere din punct de vedere al cererii. Creșterea puternică a PIB-ului în trimestrul 4 (1,7%) a dat un bun start pentru 2014, ceea ce face ca Fitch să prognozeze o creștere economică de 2,8% în 2014, pe baza creșterii cererii interne. Recent guvernul a făcut progrese în domeniul privatizării companiilor de stat, dar menținerea trendului de creștere economică va putea fi menținut doar dacă agenda de reforme economice va fi respectată. Tendința de creștere economică rămâne slabă și mai volatilă decât ratingul ”BBB” median.

Economia României a absorbit (previzibil) importante dezechilbre externe, ceea ce a făcut ca defictul de cont curent să ajungă la un minim de 1,1% din PIB în 2013. Totuși, ruperea USL din februarie și tensiunile dintre președinte și premier care au crescut în ultimul timp a afectat predicțiile. Fitch apreciază că noul guvern va funcționa în scurt timp în parametri normali.

Fitch nu consideră că în domeniul bancar există riscuri semnificative. Sectorul este bine capitalizat, iar raportul credite – depozite a scăzut la aproape 100%. Calitatea activelor este însă un motiv de îngrijorare din cauza creșterii ratei de credite neperformante la 21,9% la sfârșitul lui 2013, în creștere de la 18,2% la sfârșitul lui 2012 și 7,9% la sfârșitul lui 2009. Totuși pentru creditele neperformante băncile și-au făcut provizioane în urma intervenției instituțiilor de reglementare.

Fitch avertizează că ratingul poate balansa în sus sau în jos în funcție de o serie de factori.


Factori care ar putea duce la creșterea ratingului:

  • o creștere economică accelerată, ca urmare a intensificării reformelor în domeniul privatizării companiilor de stat, a sănătății și administrației publice care ar reduce diferențele față de media UE;
  • o reducere rapidă a datoriei externe, față de așteptările Fitch;

Factori care ar putea duce la deprecierea ratingului:

  • o relaxare fiscală care ar pune în pericol stabilitatea financiară;
  • ratarea momentului de implementare a reformelor cheie, ca urmare a instabilității politice, de exemplu;
  • șocuri macroeconomice sau geopolitice externe care ar putea eroda ancorele fiscale și externe ale României;
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: