sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 aprilie, 2020

Agenția de rating Fitch a reconfirmat vineri, 17 aprilie, rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României, la BBB-, pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală și a revizuit perspectiva de țară de la stabilă la negativă, pe fondul influentelor răspândirii virusului COVID – 19 asupra finanțelor publice în perioada urmãtoare.

Raportul Fitch poate fi citit AICI -LINK.

Potrivit raportului, economiștii agenției estimează pentru România un deficit bugetar de până la 8% din PIB în 2020. Acest procent este semnificativ peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită rectificarea bugetară de miercuri.


Revizuirea perspectivei, scrie în raport, reflectă anticipaţia privind înrăutăţirea substanţială a finanţelor publice ale României pe termen lung, izbucnirea şi răspândirea pandemiei COVID-19 agravând o poziţie fiscală deja slabă.

Combinaţia dintre o puternică contracţie a economiei şi creşterea cheltuielilor bugetare va provoca o adâncire a deficitului bugetar şi un avans accentuat al datoriei publice în 2020.

Fitch se aşteaptă ca economia României să îşi revină în 2021, dar notează că incertitudinile legate de amploarea şi durara pandemiei, combinate cu managementul fiscal defectuos din ultimii ani, creează provocări semnificative pe termen mediu în ceea ce priveşte consolidarea finanţelor publice.

Fitch se aşteaptă ca deficitul să scadă în 2021 la un nivel de 4.2% din PIB, estimarea bazându-se pe accelerarea economiei, dar și pe diminuarea sau anularea creşterii cu 40% a pensiilor şi pe limitarea viitoarelor creşteri de salarii.


Agenţia estimează că România va suferi o contracţie economică de 5,9% în 2020 şi că rata şomajului va urca la 8%, ceea ce va reprezenta cea mai mare creştere  înregistrată vreodată.

Datoria publică este aşteptată să crească de la 35,2% la aproape 45% din PIB, cel mai mare nivel consemnat din 1999 până în prezent

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: