20 noiembrie, 2024

Fitch Ratings a îmbunătăţit calificativul Băncii Transilvania, de la „BB+” la „BBB-„, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, a anunţat marţi banca, printr-un comunicat.

„Noul rating investment grade reflectă îmbunătăţirea mediului operaţional al băncilor din România, clasat acum la „bbb-„, precum şi poziţia solidă a Băncii Transilvania în sistemul bancar românesc. Rezultatul confirmă istoricul BT în gestionarea prudentă a riscurilor, reflectată în calitatea activelor, indicatorii de capital robuşti şi profitabilitatea băncii. Un rol important în stabilirea noului rating de către Fitch l-a a avut, de asemenea, politica de creditare sănătoasă adoptată de bancă, precum şi eficienţa operaţională, capacitatea internă de a genera capital şi profilul stabil de finanţare”, se arată în comunicat, relatează Agerpres.

Lider în România, cu o cotă de peste 20% din totalul activelor, precum şi bancă universală, BT deserveşte peste 4,4 milioane de clienţi.


Potrivit comunicatului citat, Fitch subliniază că modelul de afaceri al băncii asigură un portofoliu de creditare divers, cu expunere limitată în sectoarele volatile, ceea ce reuşeşte să genereze o performanţă ridicată a activelor.

Profitul Grupului Banca Transilvania a crescut cu 70% la 9 luni, până la 3,9 miliarde de lei net

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost, în primele nouă luni din 2024, de peste 3,907 miliarde de lei, din care cel al băncii s-a cifrat la aproape 2,709 miliarde de lei, ca rezultat al creşterii pe mai multe dimensiuni a business-ului, conform datelor financiare transmise BVB săptămâna trecută.

Profitul net consolidat al grupului BT pentru primele nouă luni din acest an este cu 70% mai mare decât cel aferent aceleiași perioade a anului trecutm când s-au consemnat circa 2,3 miliarde de lei.

Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu peste 391 de milioane de lei la profitabilitatea Grupului BT, iar câştigul din achiziţii a contribuit cu 807,4 milioane de lei.


Activele Grupului BT au ajuns la 199,7 miliarde de lei (+18,1% faţă de 31 decembrie 2023), iar creditele nete şi creanţele din leasing, la 94,2 miliarde de lei (+24,6% faţă de finele anului trecut).

Veniturile operaţionale ale Grupului BT au ajuns la 7,2 miliarde de lei (+28,4% an/an), ceea ce reflectă creşterea organică şi prin achiziţii, subliniază reprezentanţii companiei. Cheltuielile operaţionale ale grupului au totalizat 3,4 miliarde de lei (+34% an/an) şi reflectă atât contextul macroeconomic marcat de inflaţie, cât şi creşterea Grupului BT.

Banca Transilvania a înregistrat rezultate pozitive în primele nouă luni ale anului, generate în special de creşterea organică, a activităţii cu clienţii şi a tranzacţiilor. Creşterea activităţii băncii se reflectă în evoluţia numărului total al operaţiunilor procesate, în creştere cu 30,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, precum şi în numărul clienţilor activi, care a ajuns la 4,4 milioane.

„Am continuat să creştem susţinut pe toate planurile, atât în ceea ce priveşte numărul de clienţi, cât şi tranzacţiile. Am intrat în linie dreaptă cu integrarea OTP Bank România, implementată în timp record. Suntem un grup financiar integrat atât vertical, cu segmente complementare – de la aplicaţii, unităţi, ATM-uri, acceptare carduri la comercianţi şi e-commerce, până la procesare de numerar – cât şi orizontal, prin companiile din Grupul BT. Acest lucru ne oferă eficienţă şi sinergii unice în sistemul financiar din România. Continuăm strategia de creştere, în beneficiul clienţilor şi al acţionarilor pentru că România are nevoie de bănci mari pentru a finanţa economia”, a declarat Omer Tetik, director General, Banca Transilvania, citat în raportul transmis BVB.

Valoarea creditelor BT acordate persoanelor fizice a crescut cu 5,7% faţă de sfârşitul anului trecut, iar soldul creditelor acordate persoanelor juridice prezintă o expansiune de 11,5%. Valoarea creditelor nete şi creanţelor din leasing acordate persoanelor fizice şi companiilor la nivelul Grupului BT s-a majorat cu 29,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, soldul acestora ajungând la 94,2 miliarde de lei. Soldul creditelor nete a înregistrat o creştere 23% faţă de sfârşitul anului trecut, pe când creanţele din leasing au crescut cu 56,2%. 83% din creditele nete şi creanţele din leasing acordate la nivel de Grup BT sunt acordate prin Banca Transilvania.

Finanţările clienţilor persoane fizice au ajuns la nivel individual la 33,2 miliarde de lei. Valoarea creditelor acordate a fost de 6,2 miliarde de lei în primele nouă luni din 2024. Au fost acordate peste 18.000 de credite pentru IMM-uri, în valoare de peste 5 miliarde lei. De asemenea, 12 miliarde lei au fost împrumuturile pentru companii, soldul creditelor brute la nivel individual ajungând la 49,6 miliarde de lei.

Depozitele clienţilor Băncii Transilvania au ajuns la 142,8 miliarde de lei (+6,2% faţă de finalul anului anterior), din care 52% reprezintă depozite la termen.

(Citește și: Acord pentru achiziţia BRD Pensii de către Banca Transilvania)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: