sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 aprilie, 2020

Agenția Fitch a retrogradat rating-ul suveran al Italiei, la BBB-, la doar o treaptă de ”junk”, categorie de active nerecomandate investițiilor, transmite Bloomberg.

Dobânzile obligațiunilor italiene cu o maturitate de zece ani au crescut cu 10 puncte de bază în urma deciziei, la 1,82%, ceea ce a șters progresele consemnate în această săptămână, după ce vineri agenția S&P a decis să amâne actualizarea rating-ului suveran al Italiei.

Retrogradarea decisă de Fitch într-o ședință neprogramată a dat naștere unor noi temeri cu privire la o eventuală pierdere a bondurilor italiene a statutului de active recomandate investițiilor, în situația în care criza generată de pandemia Covid-19 va continua să afecteze economia și în 2021.


”Reziliența obligațiunilor suverane ale Italiei vor fi testate în urma retrogradării neașteptate”, au comentat analiștii Commerzbank, Cem Keltek și Michael Leister. ”Presiunea pe draftul de buget pe 2021 este foarte ridicată”, au adăugat ei.

Momentul ales de agenția de rating i-a surprins pe specialiști, având în vedere că analiza era programată pentru 10 iulie. Fitch a explicat că situația din Italia a cerut o analiză de urgență.

”Retrogradarea reflectă impactul semnificativ al pandemiei Covid-19 asupra economiei Italiei și a poziției sale fiscal-bugetare”, a arătat agenția.

Perspectiva stabilă asociată noului rating reflectă așteptările conform cărora achizițiile de obligațiuni din partea Băncii Centrale Europene vor ajuta la menținerea dobânzilor la un nivel scăzut. Pe de altă parte, ratingul Italiei ar putea fi retrogradat în situația în care guvernul nu reușește să implementeze un plan economic credibil care să ducă la reducerea ponderii datoriei publice în PIB, avertizează agenția.


În urma deciziei Fitch, ministrul italian al finanțelor Roberto Gualtieri a afirmat că statul va iniția un plan de reforme și investiții care să ducă la creșterea PIB-ului potențial și la scăderea datoriei publice.

Moody’s va revizui ratingul Italiei pe 8 mai. Momentan, agenția acordă statului Baa3, cel mai mic grad din categoria recomandată investițiilor.

Pentru a preveni eventuale probleme, BCE a decis recent să accepte la operațiunile sale și active catalogate de agențiile de rating drept nerecomandate investițiilor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: