joi

25 aprilie, 2024

9 iulie, 2020

Fitch Ratings a confirmat la „BBB – ” ratingul pe termen lung atribuit companiei româneşti Transgaz (TGN), cu perspectivă stabilă, constatând modelul de afaceri solid al operatorului sistemului naţional de transport al gazelor din România, potrivit unui comunciat al agenţiei.

Fitch se aşteaptă totuși la o contracţie progresivă a afacerii Transgaz de tranzit internaţional de gaze, derivată din rutele tradiţionale, potrivit raportului citat de  Agerpres.

Gazprom nu mai transportă gazele livrate în Bulgaria şi Grecia prin conducta Isaccea -Negru Vodă. Adăugarea actualei investiţii semnificative gazoductul BRUA la baza de active reglementate ar putea avea însă efecte pozitive asupra viitoarelor câştiguri ale Transgaz (TGN).


Profilul financiar al Transgaz este considerat solid, cu o poziţie limitată a datoriei nete la finalul lui 2019. Fitch continuă să evalueze reglementarea transmisiei în România ca fiind destul de transparentă şi, prin urmare, sprijină ratingul Transgaz.

Pe termen mediu spre lung, agenţia estimează că fluxurile de numerar de pe urma activităţilor profitabile de tranzit de gaze de la graniţa cu Ucraina la cea cu Bulgaria să se contracteze gradual cu peste 60%, reflectând expirarea actualelor contracte de „expediţie sau de plată”.

Modelul de afaceri al Transgaz (TGN) „este destul de rezistent la pandemia de coronavirus (COVID-19) şi la şocul economic provocat de aceasta, datorită ponderii dominante a transportului de gaze în profitul operaţional (EBITDA) şi al nivelului consumului intern de gaze, în special în industriile chimice.

Fitch nu mai estimează, ca anul trecut, o întârziere semnificativă a investiţiilor legată de pandemie şi niciun impact major legat de creanţele nerecuperabile sau creanţele comerciale.


Transgaz (TGN) a apelat, anul trecut, la serviciile Fitch, pentru că nu a mai prelungit contractul cu Standard&Poor’s, după ce aceasta a modificat perspectiva ratingului de la „stabilă” la „negativă”.

(Citiți și: „Transgaz a obținut de la Fitch ratingul BBB-. Avertisment privind riscul investițiilor”)

Acţionarul majoritar al Transgaz este statul român (rating „BBB minus”, cu perspectivă negativă) cu o participaţie de 58,5%.

Guvernul supervizează activităţile Transgaz în mod operaţional şi strategic iar Fitch apreciază că nivelul controlului este solid.

Agenţia nu se aşteaptă la sprijin financiar pentru Transgaz (TGN) şi vede sprijinul acordat companiei ca slab.

Ratingul companiei ar putea fi revizuit în creştere în urma reducerii volatilităţii fluxului de numerar şi ar putea fi retrogradat în urma unor schimbări nefavorabile ale reglementării gazelor în România, a revizuirii negative a aşteptărilor pentru fluxurile internaţionale de tranzit de gaze, a retrogradării ratingului României sub nivelul „BB plus”.

Transportatorul naţional de gaze Transgaz a raportat în primul trimestru un profit net de 201,86 milioane lei, mai mare cu 5% faţă de anul trecut, în timp ce veniturile din activitatea de exploatare au urcat cu 8%, la 512,8 milioane lei.

Cheltuielile pentru investiţii realizate la 31 martie 2020 au fost de 391,83 milioane lei.

Compania a transportat în primele trei luni o cantitate de 4,11 miliarde metri cubi gaze, faţă de 4,18 miliarde mc în primul trimestru din 2019.

Compania are o valoare de piaţă a TGN (capitalizarea) de 3,4 miliarde de lei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: