joi

25 aprilie, 2024

5 iunie, 2023

Finlanda și SUA au semnat la Helsinki o Declarație comună privind cooperarea în comunicațiile wireless avansate. Euractiv scrie că inițiativa este văzută ca răspunsul „lumii libere” la tehnologia chineză.

După semnarea documentului la Primăria din Helsinki, ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au comentat că lansarea 6G va fi mai transparentă.

„Împreună cu aliați și parteneri”, SUA vor mobiliza „sute de miliarde de dolari pentru a finanța infrastructura de înaltă calitate în țările în care este cel mai necesar”, a spus Blinken.


El a adăugat că va fi construit „într-un mod care este transparent”.

”Tehnologia 6G poate fi furnizată de Finlanda și Suedia, nu e nevoie de China”

Cooperarea dintre Finlanda și SUA în cercetarea științifică, standardizarea și dezvoltarea tehnologiei urmărește „să creeze o abordare globală comună față de tehnologii durabile, competitive, sigure, de încredere și tehnologii 6G neutre pentru furnizori”, se arată în comunicatul oficial.

Vorbind cu Helsingin Sanomat, Haavisto nu s-a sfiit să menționeze China – o mențiune omisă în declarația oficială, care se concentrează în schimb mai mult pe cooperarea dintre SUA și Finlanda.

SUA și Finlanda vor să vadă un sistem 6G „democratic, transparent și în care drepturile omului sunt respectate”, a spus Haavisto.


„China este un partener comercial important atât pentru SUA, cât și pentru Finlanda, dar mai ales după coronavirus am asistat la evoluții negative”, a adăugat el.

Între timp, Risto Penttilä, CEO al Nordic West Office, o companie de consultanță în afaceri globale, a evidenșiat efectul global al tehnologiei 6G.

„6G face parte atât din strategia globală a NATO, cât și din viziunea sa asupra viitorului. Potrivit acestuia, lumea liberă și democrațiile trebuie să posede tehnologie fiabilă și o rețea 6G fiabilă”, a spus el, menționând că o astfel de tehnologie „poate fi furnizată de finlandezi și suedezi, ceea ce înseamnă că nu ar fi nevoie să se bazeze pe tehnologie chinezească.”

„Acesta face parte din marele joc global dintre China și SUA în care Finlanda și Suedia vor avea un rol important de jucat”, a declarat Risto Penttilä.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: