21 ianuarie, 2011

Finlanda se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului finlandez, Mikko Norros, această poziţie oficială a Finlandei a fost adoptată săptămâna trecută de un comitet pentru afaceri europene, care a reunit miniştri finlandezi de resort. Norros a precizat că a dorit să facă acest anunţ în timpul vizitei pe care o face la Helsinki ministrul francez al afacerilor europene Laurent Wauquiez. Într-o conferinţă de presă comună cu ministrul finlandez al afacerilor europene şi imigraţiei, Astrid Thors, Wauquiez a subliniat, la râdul său, ameninţarea pe care o reprezintă, pentru securitatea Europei, dreptul la liberă circulaţie, fără frontiere, acordat României şi Bulgariei. (Le Monde)

China nu are niciun interes în a porni o cursă a înarmării sau în a-şi extinde dominaţia militară asupra altor naţiuni. Afirmaţia a fost făcută de preşedintele chinez Hu Jintao, în cea de-a treia zi a vizitei sale în SUA, când făcut un apel la cooperare economic şi de securitate. Hu s-aîntâlnit cu politicieni importanţi americani la Washington, după care a plecta spre Chicago unde s-a întâlnit cu primarul Richard Daley şi alţi lideri politici şi oameni de afaceri din oraş. Într-un discurs susţinut la un dineu oficial la Washington, alături de oameni de afaceri din companii precum General Electric, Coca Cola şi Boeing, Hu a spus că ţara va rămâne pe drumul unei dezvoltări economice paşnice. (BBC News)

Guvernul irlandez a demisionat joi, urmând a fi organizate alegeri anticipate în 11 martie. Guvernul a căzut după ce mai mulţi miniştri şi-au prezentat demisiile din funcţie, determinându-l pe premierul Brian Cowen să stabilească o dată pentru alegerile generale. Partidul său, Fianna Fail, care domină guvernul, ste de aşteptat să piardă alegerile, având în vedere că în ultimele luni a scăzut extrem de mult în sondaje. Fost ministru de finanţe, Cowen a pierdut din populairtatea pe care o avea în 2008, după o serie de măsuri economice luate fără a se găsi o soluţie care să scoată ţara din criză. (Independent)


Europarlamentari cu rude angajate ca asistenţi. Aproximativ 20 de europarlamentari continuă să aibă angajaţi ca asistenţi membri ai familiei, cu derogare de la legislaţia care interzice acest lucru. Regula ce interzice angajarea membrilor familiei pe posturi subalterne în Parlamentul European a intrat în vigoare în iulie 2009. Cu posibilitatea de a face excepţie pentru actualul mandat, pentru europarlamentarii realeşi care aveau deja astfel de angajaţi, până în 2014. Se pare că o parte din cei care care au primit derogare sunt din Marea Britanie şi Irlanda, dar sunt şi de alte naţionalităţi, deşi oficialii PE nu dorit să facă publice numele lor. (EuObserver)

SUA vor trimite trupe în Asia, pentru a se proteja de un posibil atac al nord-coreenilor, dacă China nu face presiuni asupra Coreei de Nord. Avertismentul a fost făcut de către preşdintele american Barack Obama către omologul său chinez Hu Jintao. Acest avertisment a fost făcut mai întâi într-o convorbire telefonică, luna trecută, şi repetată la cina oficială de la Casa Albă. China trebuie să fie mai fermă şi să adopte un ton mai dur faţă de Coreea de Nord, considere oficialii americani. Între timp, Coreea de Sud a anunţat că este dispusă să reia dialogul pe probleme de apărare cu Coreea de Nord, prima discuţie după atacul de artilerie asupra insulei sudice, din noiembrie anul trecut. (New York Times)

Parlamentul European cere Lituaniei să respingă un proiect de lege care pedepseşte promovarea homosexualităţii. Proiectul de lege, care urmează a fi votat de parlament ar completa Codul Angajaţilor din Administraţie, pedepsind “promovarea în public a relaţiilor homosexuale” cu o amendă între 580 şi 2900 de euro. Rezoluţia Parlamentului de la Strasbourg cere Comisiei Europene să ia poziţie faţă de intenţia Lituaniei de a modifica prevederile respectivului Cod şi să redacteze un proiect cu ce reguli trebuie să respecte statele membre pentru a lupta contra homofobiei. Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, fost comisar European, a denunţat deja noua lege, iar europarlamentarii i-au cerut să nu promulge noile modificări. (EuObserver)

Circa 50.000 de irlandezi vor emigra în acest an, în căutarea unui trai mai bun, mai mulţi decât în timpul marilor valuri de emigraţie din anii ’80. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un important thinktank irlandez – Institutul pentru Cercetare Economică şi Socială – care spune că emigraţia din Irlanda către Marea Britanie, America şi alte părţi ale lumii o va depăşi chiar şi pe cea din timpul recesiunii economice de la începutul anilor ’80. Studiul mai prezice că 25.000 de oameni îşi vor pierde locul de muncă, majoritatea în construcţii, sectorul public şi cel financiar. În 1989 numărul emigranţilor irlandezi a fost de 44.000, cel mai ridicat din acel deceniu. (Guardian)


Bancherul elveţian care a oferit informaţii WikiLeaks, condamnat pentru dezvăluirea secretelor bancare. Rudolf Elmer a fost găsit vinovat de un tribunal din Elveţia de nerespecatrea confidenţialităţii datelor bancare şi de ameninţări la adresa colegilor săi. Judecătorul l-a achitat pentru acuzaţia de a fi cerut 50.000 dolari pentru a returna informaţiile fostului său angajator, Julius Baer, şi pentru că l-ar fi ameninţat pe acesta că va arunca în aer clădirea băncii. Elmer, care a ajutat WikiLeaks cu date, acum 3 ani, când a publicat secrete bancare şi care a oferit, din nou, luni, WikiLeaks, alte date despre conturile bancare din Elveţia a unor oameni foarte bogaţi, recunoaşte că a trimis informaţii despre Julius Baer autorităţilor fiscal. El neagă însă şantajul şi ameninţarea cu bombă. Curtea l-a condamnat la plata unei amenzi de 7.200 de franci elveţieni, pedeapsa suspendată pentru doi ani. (Guardian)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: