miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 decembrie, 2019

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat joi 1,1 miliarde de lei, în cadrul unei licitații de obligațiuni de stat cu o maturitate reziduală de 46 de ani, randamentul mediu fiind de 4,07% pe an, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Băncile au subscris oferte în valoare de 1,7 miliarde de lei, în condițiile în care statul își propusese să atragă în jur de jumătate de miliard de lei. Pe de altă parte, Finanțele nu au reușit să atragă cele 500 de milioane de lei sub formă de certificate de trezorerie cu o maturitate de șapte luni.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat joi că statul plănuiește să iasă pe piețele financiare internaționale, în prima parte a anului viitor.


MFP și-a propus atragerea a 5,3 miliarde de lei de pe piața internă în luna decembrie (plus alte 645 de milioane de lei în cadrul unor oferte necompetitive), potrivit calendarului de licitații publicat.

Nivelul este similar cu ținta din noiembrie, lună în care statul a ajuns să ia din piață 8,2 miliarde de lei.

Având în vedere necesarul de finanțare din acest an (care a crescut semnificativ după recalcularea țintei de deficit la 4,4% din PIB), precum și sumele împrumutate în primele 11 luni, economiștii estimează că statul va avea nevoie să împrumute 21 de miliarde de lei în această lună.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: