vineri

29 martie, 2024

4 septembrie, 2018

Danske Bank, instituție financiară cu sediul central la Copenhaga, Danemarca, se află în mijlocul unui uriaș scandal în urma acuzațiilor că a facilitat, prin intermediul filialei din Estonia, spălarea de fonduri rusești și ex-sovietice, scrie Financial Times, care citează un raport al companiei de consultanță Promontory Financial.

Potrivit documentelor citate de FT, până la 30 de miliarde de dolari americani au fost depuși și retrași de ne-rezidenți cu conexiuni în Rusia doar în anul 2013- un ”vârf” al tranzacțiilor care se pare că s-ar fi derulat între 2007 și 2015.

O persoană apropiată de investigația în derulare a declarat FT că există suspiciuni puternice în legătură cu peste jumătate din banii care au trecut prin conturi: ”Este o sumă imensă care a tranzitat această filială mică. Nu poți lăsa asemenea sume să treacă prin conturi fără să îți pui întrebări…”


Banca a anunțat că au fost declanșate controale interne.

Biroul Procurorului general al Estoniei a inițiat o investigație plecată de la o plângere a lui Bill Browder, finanțator și fondator al fundației Hermitage Capital, care a acuzat angajații filialei estone a Danske Bank în facilitarea spălării banilor.

Procurorul general a anunțat că 26 de angajați ai filialei estoniene sunt cercetați în prezent. Aceștia, potrivit anchetatorilor, au creat un grup organizat specializat în spălare de bani, care a facilitat transferuri financiare ilegale.

Danske Bank a transmis într-un email adresat Reuters că nu a putut deocamdată verifica informațiile publicate de FT.


”Chestiunea este foarte complexă și nicio concluzie legată de numărul clienților suspecți sau al sumelor- chiar existența unei rețele de spălare de bani- nu poate fi trasă pe baza unor bucăți de informații scoase din context”, anunță banca daneză.

Danske Bank a admis existența unor scăpări în reglementările anti-spălare de bani implementate în filiala din Estonia și a precizat că a lansat propria investigație, urmând să anunțe rezultatele în cursul lunii septembrie.

De precizat că directorul Direcției Conformare a Danske, Anders Meinert Jorgensen, a demisionat în luna iulie, pe fondul apariției primelor acuzații legate de activitatea filialei din Estonia. O lună mai târziu au mai demisionat directorul executiv Lars Morch și șeful Baltic Business Banking al Danske, Tonu Vanajuur.

FT a precizat că informațiile legate de portofoliile ne-rezidenților sunt conținute de un draft al unui raport pregătit de Promontory Financial la solicitarea Danske Bank.

”Volumul tranzacțiilor NRP a înregistrat un vârf în 2013, când s-au înregistrat aproape 80.000 de tranzacții cu un volum de aproape 30 miliarde dolari”, precizează articolul FT, care mai spune că nu toate aceste tranzacții sunt considerate suspecte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: