Două ore de negocieri au fost suficiente pentru ca reprezentanţii partidelor parlamentare să ajungă la unanimitate în ceea ce priveşte reexaminarea Codului Fiscal: TVA scade în etape, 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la 1 ianuarie 2017, iar supraacciza la combustibili va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017. Celelalte măsuri din Codul trimis la reexaminare de preşedinte rămân neschimbate.
Din declaraţiile făcute la final de politicieni, toate partidele par mulţumite, aşa cum afirmă liberalii, că în urma modificărilor convenite joi „România se apropie de cadrul fiscal asumat în plan european”.
În fapt, dacă sunt luate în considerare cifrele avansate în Parlament, schimbările agreate joi vor plasa în cea mai optimistă variantă deficitul bugetar la un nivel de 2% din PIB, în continuare peste nivelul angajat la Comisia Europenă de 1%.
Nici calculele de impact ale variantei votate în parlament, nici calculele de joi nu ţin însă cont de impactul produs de creşterea salariilor demnitarilor şi a aparatului de lucru de la Guvern, Administraţia Prezidenţială şi Parlament, de impactul creşterilor salariale ale personalului din sistemul sanitar, promise în această săptămână, sau de posibilul impact al noului proiect de majorare a salariilor din învăţământ.
Ministrul de Finanţe Eugen Orlando Teodorovici a rezumat plastic rezultatul negocierilor: „Gaura de la Buget nu va mai fi atât de mare, va fi mai micuţă”.
Cifrele folosite în argumentaţie de ministrul de Finanţe:
- Scăderea TVA la 19% ar fi produs un deficit de 8,9 miliarde lei
- Scăderea TVA la 20% produce un deficit de 7,1 miliarde lei
- Potrivit ministrului Teodorovici, punctul procentual adăugat TVA scăzut de la 1 ianuarie 2016 va determina scăderea deficitului cu 0,5- 0,6%.
- Acciza suplimentară la carburant aduce statului încasări anuale de 2,6 miliarde lei, păstrarea acestei taxe încă un an contribuind cu diminuarea deficitului cu aproape 0,3%.
Cum Eugen Orlando Teodorovici declara în Parlament, înainte de votul asupra Codului Fiscal, în iulie, că relaxările fiscale conţinute de document reprezintă „o depăşire asumată de deficit” de 2,8- 2,9%, rezultă că „economiile” din amânarea celor 2 măsuri ar putea conduce la un deficit în jur de 2 %.
Problema e că impactul ultimelor creşteri salariale este aproximativ egal cu ceea ce s-a convenit joi să fie amânat.
Din declaraţiile liberalului Eugen Nicolăescu, o „garanţie” a PNL că deficitul nu va depăşi 2% din PIB a fost obţinută prin angajamentul guvernului că va veni în Parlament trimestrial pentru a furniza date la zi privind execuţia bugetară.
Ministrul de Finanţe a mai afirmat că premierul a anunţat de miercuri BNR despre modificările care se vor opera joi. „Orice reducere a impactului bugetar va fi apreciată de BNR”, a afirmat ministrul Teodorovici.