joi

18 aprilie, 2024

6 martie, 2020

Negociatorii șefi: David Frost (Marea Britanie, stânga) și Michel Barnier (Uniunea Europeană)

După ani de speculații asupra modului în care se vor derula relațiile post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, peste 200 de oameni s-au adunat la Bruxelles, la începutul săptămânii, ca să înceapă să ”deseneze” oficial aceste relații.

Prima rundă de negocieri s-a purtat de luni până miercuri, discuțiile urmând să fie reluate, peste două sau trei săptămâni, la Londra. Primele concluzii ale discuțiilor de la Bruxelles:

Un bun început

Ambele echipe de negociatori au lăudat profesionalismul și competențele celor aflați de cealaltă parte a mesei. ”Înțelegem fiecare, foarte bine, pozițiile pe care se situează celălalt. Lucrul acesta nu a fost întotdeauna posibil în trecut”, a declarat Politico unul dintre negociatori .


Marea Britanie a promis să își respecte angajamentele asumate prin Acordul de retragere în ceea ce privește granița din insula Irlanda, o solicitare esențială a UE. Uniunea Europeană a afirmat că nimeni nu încearcă să submineze independența Regatului Unit. Negociatorul șef al UE a subliniat că respectul reciproc în negocieri și faptul că niciuna dintre părți nu încearcă să revizuiască angajamente anterioare pot constitui cheia finalizării cu succes a negocierilor.

În perioada celor 3 zile de negociere, niciunul dintre cei peste 200 de oameni implicați în tratative nu a transmis vreo informație pe surse din interior, în ciuda faptului că zeci de reporteri sunt special alocați acoperirii acestui eveniment.

Nu toate subiectele sunt în divergență

Ambele părți au anunțat că prima rundă de negocieri a demonstrat că există puncte de convergență în discuții. Michel Barnier a exemplificat cu subiectele cooperării în domeniul nuclear civil și implicării în continuare a Marii Britanii în anumite programe europene.

Iar părțile în negociere cred că se pot face progrese rapid și în ceea ce privește comerțul cu bunuri și servicii, transport și energie.


Asta demonstrează că nesfîrșita controversă UE-UK purtată în ultimii 3 ani pe diverse subiecte a folosit totuși la ceva: fiecare parte înțelege acum ce vrea cealaltă, iar discuțiile se pot organiza în funcție de domeniile în care se poate avansa rapid, subiectele mai delicate urmând să fie puse pe masă spre final.

Negocierile vor fi totuși complicate

Trecând peste chestiunile simple, sunt și lucruri mai complicat de obținut. iar negocierile vor fi ”foarte serioase pentru că există și puncte de divergență foarte importante”, îl citează The Guardian pe Michel Barnier.

Cele mai sensibile puncte de negociere, au admis ambele părți, potrivit Euractiv, sunt cele legate de solicitările  ca Marea Britanie să își armonizeze post-Brexit legislația cu cea a UE și să recunoască supremația instituțiilor europene de Justiție.

Pe aceste subiecte, părțile au convenit să negocieze în paralel din cauza termenului scurt în care trebuie să se ajungă la acord- perioada de tranziție se încheie la 31 decembrie 2020.

Michel Barnier a insistat că un acord în domeniul pescuitului (care poate fi destul de simplu de obținut, ținând cont că în trecut, chiar având calitatea de membru UE, Marea Britanie negocia anual cote de pescuit) și privind așa-numitul ”level playing field” sunt condiții obligatorii pentru încheierea unui acord comercial.

Michel Barnier nu poate negocia aceste două subiecte din cauza mandatului său dat de Consiliu. De cealaltă parte, Marea Britanie nu vrea să se mai supună jurisprudenței Curții Europene de Justiție.

Și negocierile legate de guvernanță se mai anunță complicate.

Negociatorii UE spun că un acord ar trebui încheiat până la mijlocul lunii octombrie, cel târziu, pentru a avea suficient timp ca statele membre să îl ratifice până la finalul perioadei de tranziție.

Apărarea nu se negociază, încă

Uniunea Europeană a solicitat ca un grup separat să discute aspectele legate de cooperarea în domeniile politicii externe, securității și apărării, dar Marea Britanie a respins propunerea. Michel Barnier afirmă că UE este deschisă să discute aceste subiecte dacă Marea Britanie dorește.

The Guardian scrie că refuzul de a discuta în acest moment o eventuală coordonare a politicilor de apărare și a relațiilor externe constituie o încercare a Regatului Unit de a-și crea un avantaj în negocierea acordului comercial.

Marea Britanie pare să nu blufeze când vorbește de no-deal

Indiferența britanică legată de soarta acestor negocieri a fost percepută de Bruxelles drept o tactică de intimidare adoptată de Regat, ținând cont de faptul că majoritatea analizelor arată că Marea Britanie ar avea mai mult de suferit decât UE în cazul în care relațiile comerciale bilaterale ar fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Oficialii de la Bruxelles încep însă să conștientizeze faptul că Marea Britanie chiar e serioasă în această privință, afirmă un diplomat european pentru Politico. Premierul Boris Johnson e hotărât să obțină cu orice preț independența țării față de UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: