joi

2 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 martie, 2021

Liderul grupului PPE din PE, Manfred Weber

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a modificat, miercuri, regulamentul intern astfel încât un partid membru să poată fi suspendat în ansamblul său. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al grupului,  europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte PPE.

În condițiile în care modificarea de regulament avea un obiectiv imediat clar – anume partidul lui Viktor Orban -, la scurt timp după adoptarea deciziei interne, Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, și-a anunțat retragerea din grupul PPE.

„Tocmai am adoptat o modificare importantă a regulilor de procedură ale Grupului PPE din Parlamentul European. Conform noilor reguli, putem suspenda delegația unui partid din Grupul PPE dacă partidul respectiv este deja suspendat din Partidul Popular European. Această suspendare va fi adoptată cu majoritatea voturilor exprimate”, a scris Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.


Conform acestuia, modificarea regulilor de procedură a fost aprobată cu 148 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” și 4 abțineri.

„Înainte de modificarea regulilor, această suspendare nu era posibilă. În momentul de față, avem un partid suspendat din Partidul Popular European. Este vorba de FIDESZ din Ungaria”, mai precizează Siegfried Mureșan.

Premierul ungar Viktor Orban avertiza pe data de 1 martie că partidul său va părăsi grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European şi nu va aştepta să fie suspendat în conformitate cu viitoarele reguli care urmau să fie aprobate miercuri.

(Citiți și: ”Viktor Orban anunță că Fidesz părăsește PPE dacă familia politică își schimbă regulamentul intern”)

Săptămâna trecută, liderul grupului europarlamentar al PPE, germanul Manfred Weber, şi ceilalţi membri ai conducerii grupului decis schimbarea regulamentului intern astfel încât acesta să permită penalizarea unui partid membru în ansamblul său şi nu doar a unui singur eurodeputat.


Şeful executivului ungar i-a trimis lui Manfred Weber o scrisoare în care anunţă că Fidesz nu va aştepta o decizie a grupului PPE referitoare la suspendarea sa, ci se va retrage până atunci.

Începând din martie 2019, Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European, formaţiunea paneuropeană conservatoare, dar încă are 11 eurodeputaţi în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ai conducerii acestuia de a-i exclude.

Decizia lui Viktor Orban nu schimbă balanța de putere în Parlamentul European, acolo unde PPE rămâne cel mai mare grup politic – 176 de membri, al doilea cel mai mare grup din parlamentul care are 705 membri fiind grupul socialist, cu 145 de europarlamentari.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: