Asociația Fermierilor din România cer amânarea termenelor de atingere a obiectivelor strategiei europene „De la fermă la furculiță” (From Farm to Fork), care este parte a Green Deal. Vor derogări de la reducerea cu 50% a îngrășămintelor și pesticidelor, de la importul de cereale modificate genetic și de la conservarea de terenuri necultivate în scopul susținerii biodiversității.
Planurile ecologice ale Uniunii Europene în agricultură „au nevoie de o revizuire temporară, în unele cazuri poate o amânare a termenelor pentru un obiectiv sau altul”, ca în cazul eliminării cărbunelui. „Sigur că rămân valabile principiile strategiei „From Farm To Fork„, dar cerem să fie amânate scurt timp”, a declarat Daniel Botănoiu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), citat de Agerpres.
Miniștrii Agriculturii din UE discută luni despre măsurile care trebuie luate pentru garantarea securității alimentare. Și, înainte de întâlnirea miniștrilor de Externe, șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, a declarat că UE trebuie să facă față perspectivei ca războiul din Ucraina să provoace o criză alimentară globală „extrem de gravă”.
„Trebuie să reacționăm rapid la această nouă situație (…) Nu sancțiunile amenință securitatea alimentară globală, ci războiul, pentru că nu există sancțiuni pentru alimente. Războiul aduce cu el riscul de foamete”, a ținut să precizeze Jean-Yves Le Drian, citat de Politico.
Oportunitățile războiului
Efectele economice severe ale războiului din Ucraina constituie și oportunitatea cererii de amânări. Și BMV spune că UE ar trebui să amâne interzicerea vânzărilor de vehicule echipate cu motoare clasice, prevăzută începând cu 2035.
Pe de altă parte, AFR spune că a susținut deja, la nivel european, prin organizațiile la care este afiliată, o derogare de la prevederile strategiei cu privire la suprafeţele necultivate pentru conservarea biodiversităţii.
„Acum este nevoie de fiecare metru pătrat de teren agricol care să producă hrană pentru consumatorul european”, argumenterază Daniel Botănoiu.
Liderul fermierilor pare să omită, însă, marile suprafețe lăsate deja necultivate în România.
AFR vrea mai multe pesticide, ca în celelalte state UE
Asociația Fermierilor din România (AFR) a susținut și „acordarea unei derogări, tot temporare, de la obiectivul privind reducerea cu 50 % a cantităţilor de îngrăşăminte şi pesticide”.
„De altfel, fermierii din România sunt printre aceia care sunt cel mai aproape de ţintele Uniunii Europene în această chestiune. Fermierii din România folosesc la ora actuală, în medie, 700 de grame de pesticide la hectar”, potrivit președintelui AFR .
Media Uniunii Europene este de 2,4 kilograme de pesticide la hectar „(în cazul Olandei vorbind chiar de 7 kilograme, adică de 10 ori mai mult decât în România)”, a explicat Daniel Botănoiu.
AFR atacă și problema ridicării, tot temporare, a embargoului impus de Uniunea Europeană (UE) privind importul de cereale modificate genetic din SUA şi America Latină, care ar putea fi un mijloc de susţinere temporară a agriculturii din UE.
„Plantele obţinute astăzi prin inginerie genetică sunt sigure pentru consum animal şi uman şi până la ora actuală nu au fost remarcate efecte care să le facă improprii consumului”, susține președintele AFR.
Liderul fermierilor români crede că „astfel de derogări temporare ar putea fi date în cazul porumbului, ingredient esenţial în producerea de furaje”.
***