fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Un tablou: bolile infecțioase care omoară anual mii de români

3.659 români au murit din cauza bolilor infecțioase și parazitare în 2018 – anul pentru care există statistici complete. Unele din aceste afecțiuni au fost… Mai mult

31.03.2020

La obiect

Profitorii crizei: presiuni de creștere a prețului la energie, în ciuda scăderii prețului în piață

În timp ce prețurile la energie își continuă trendul de scădere semnificativă, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat de trei ori… Mai mult

31.03.2020

Chestiunea

Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19. Țara e pe primul loc în UE la mortalitatea din cauze tratabile

Diagnosticul sec pus în „State of Health in the EU”, România – Profilul Sănătății, apărut în noiembrie 2019 plasează țara noastră pe ultimul loc în… Mai mult

31.03.2020

La obiect

Cartofii şi legumele – marile probleme ale pieței românești: Producția vegetală pe 2019 – în scădere.

Producţia vegetală anunţată pentru anul 2019 a scăzut cu peste două milioane de tone şi a ajuns la circa 29,5 milioane tone. Cinci șesimi din… Mai mult

31.03.2020

Ecuația Liviu Pop: Gazeta matematică – interzisă pentru prima oară în școli după 122 de ani de apariție neîntreruptă

de Vladimir Ionescu 14.9.2017

Mai mulți inspectori generali şi directori au interzis distribuirea Gazetei Matematice în școli, a anunțat pe Facebook (într-o postare din 13 septembrie) profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România.

Măsura a fost luată din cauza notei prin care ministrul Educației, Liviu Pop, i-a amenințat pe profesori cu dosare penale dacă încalcă Ordinul prin care a interzis folosirea la clasă a oricăror materiale auxiliare.

Gazeta matematică a fost publicată prima dată în urmă cu 122 de ani și apariția sa nu a fost întreruptă nici în perioada celui de-al doilea Război Mondial.

Comentariul profesorului Radu Gologan, președintele Societății de Ştiinţe Matematice din România, cea care editează Gazeta:

“L-aş întreba pe domnul profesor Pop, actualmente ministru al educaţiei şi fost profesor de matematică, dacă în opinia domniei sale, Gazeta Matematică, un monument al culturii româneşti de peste 120 de ani, este considerat auxiliar interzis în şcolile din România. Cred că ştie că generaţii întregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni, ce au făcut şi fac fală României, au făcut primii paşi spre ştiinţă cu Gazeta alături.

Pot să îi spun domnului Pop că în SUA, Moldova, Germania, Franţa ca şi în multe alte ţări este folosit ca material auxiliar la matematică.

Din păcate câţiva inspectori generali şi directori au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice, deşi exista un protocol între Societatea de Ştiinţe Matematice şi minister în acest sens”.

(Citiți și: ”Revoluția tehnologică după 21 de ani de sistem educațional K (Cati): Premieră – 35% dintre elevi au luat sub 5 la matematică la evaluarea oficială după gimnaziu”)

Menționăm că între Societatea de Științe Matematice și Ministerul Educației există protocoale încă valabile pentru distribuirea Gazetei în școli.

Profesorii, amenințați cu dosare penale

În prima zi de școală, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a transmis tuturor inspectoratelor o circulară în care profesorii sunt amenințați cu “sesizarea organelor de stat” dacă vor folosi la clasă materiale auxiliare neacreditate.

“Până la adoptarea procedurilor legale pentru acreditarea şi autorizarea auxiliarelor şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar, este interzisă utilizarea de auxiliare şcolare neaprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale (…)

Precizăm că, în cazul în care nu va fi respectată această obligaţie, Ministerul Educaţiei Naţionale îşi rezervă dreptul de a sesiza organele de stat abilitate, menționează circulara ministrului Liviu Pop.

Ministrul PSD a interzis pe 8 august folosirea aceste materiale, după ce a constatat că ordinul pe baza cărora funcționau acestea data din 2002 și nu a fost actualizat niciodată:

„Analizând Legea Educaţiei Naţionale, pe articolele 69 şi 94, în care sunt stabilite mijloacele de învăţământ, materiale didactice auxiliare şi curiculare, am constatat că ordinul 4916/2002 nu a fost actualizat, deşi Legea Educaţiei a apărut în 2011.

Fapt pentru care am emis un ordin, care anulează acest act normativ din 2002, adică, toate mijloacele de învăţământ didactic auxiliar şi curicular trebuie revizuite. Adică, toate auxiliarele, începând din ziua de astăzi, nu mai sunt valabile şi fac un apel către toate editurile să nu mai transmită niciun material către unităţile şcolare şi către profesor pentru că începânnd de astăzi niciun auxiliar nu este omologat”, a spus Liviu Pop.

El promitea atunci că normele metodologice care vor sta la baza avizării şi acreditării acestor auxiliare vor fi elaborate în maximum 30 de zile, lucru ce nu s-a întâmplat.

Deocamdată, abia au fost elaborate proiectele privind utilizarea auxiliarelor didactice și omologarea utilizării mijloacelor de învățământ în preuniversitar.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.9.2017

9 comentarii

 1. Vasile
  14.9.2017, 6:39 pm

  Oare stie Ce este Gazeta matematica? Nu o confunda cu o revista sexi?

 2. Liviu
  14.9.2017, 8:17 pm

  Mda…Gazeta Matematică… greu subiect….aparent…dar haide să ne întrebăm dacă o publicație de elită (așa cum văd eu publicația Gazeta Matematică) ar trebui să fie MATERIAL DE LUCRU OBLIGATORIU…am lucrat din gazetă…pe când eram elev…și-mi dădeam pumni în cap când nu vedeam o rezolvare…evident, nu era pentru nivelul meu de lucru, … dar… profesorul meu de matematică m-a făcut să-mi placă materia asta…și să mă determin SĂ VREAU SĂ LUCREZ PROBLEME DE MATEMATICĂ…oricum nu m-a ajutat prea mult, dar mi-a folosit exercițiul… cum mai stăm acum ?… confundăm calități, aptitudini, aspirații… ce-ați spune, mai întâi, să-i întrebați pe copii ? … cum care copii ? aceia de la școală… nu vor Gazeta Matematică ?… oare de ce ? … să vă spun că mi-am mâncat două ore din viață pentru o problemă de Gazetă (material de lucro OBLIGATORIU!!) de clasa a III-a pe care s-o rezolv și s-o explic copilului meu care n-a reușit să iubească matematica … Pentru ce ?… ce spun profesorii lor ?… atunci la ce ne mai trebuie Gazeta Matematică ?… Oricum elitele (elevii excelenți și profesorii lor) o vor folosi… ne amăgim degeaba cu interzicerea … dar trebuie să ne întrebăm dacă mai trebuie să le băgăm pe gât, forțat, copiilor noștrii elemente de excelență atunci când e clar că nu pot asimila așa ceva … și nu se pot bucura de frumusețea unor rezolvări savante de Gazetă…chiar atât de orbi să fim și să nu vedem că nu toți copiii noștri vor deveni un alt Țițeica ? copilul meu nu iubește matematica…de ce ? când l-am întrebat mi-a răspuns printre dinți că nu înțelege de la domnul profesor…Și atunci ? avem atât de mulți profesori de matematică dedicați meseriei care publică și nu mai au loc de Gazetă ? … și pe vremea mea era competiție… cine voia mai mult, „devora” Gazeta și apoi erau concursurile de matematică, Olimpiadele… Haide să nu ne mai dăm cu capul de pereți… există lucruri speciale pentru fiecare… și pentru cei puțini ce fac excelență, și pentru cei mulți, dar cu aspirații medii sau mici, din păcate… Gazeta Matematică nu va dispărea, dar nu mi se pare normal să o văd ca obiect de studiu OBLIGATORIU într-o clasă oarecare…. Gazeta va avea totdeauna adepții săi…. și prieteni careo vor iubi mereu și o vor adora…cam „românească” metoda asta „reparare” a lucrurilor cu toporul… dar asta e….eu vreau profesori buni și dedicați meseriei pentru copilul meu…despre publicații, nici o teamă, au locul lor fiecare… totul e să înțelegem noi ….

  • Cristian Grosu
   15.9.2017, 5:30 am

   problema aici nu e că gazeta matematică e/ar putea deveni obligatorie – pentru că nu se pune problema de asa ceva. aici chestiunea e că in acest moment profesorul nu mai are voie să o folosească

   • Ghita Bizonu'
    15.9.2017, 10:24 am

    Sa o foloseasca – in ce sens?!

    Din cate tim minte Gazeta se “recomanda” numai unor elevi din clasa (aia mai buni) si apoi cand vedea profu “cu cine are de-a face” ii scutea pe unii (aia fara aplecatie matematica)
    Si daca ne luam dupa ce scrie Liviu .. apai s-a ajuns la o imbecilitate …. hai pe bune nu toti sunt inclinati spre matematici…

   • Liviu C
    15.9.2017, 7:50 pm

    De acord Cristi, numai ca oameni ca acest Liviu de mai sus (o fi oare Liviu Pop?), nu fac distinctie intre interdictie si toleranta. O tin intr-una ca era obligatorie, samd. Cine stie, o fi fost o neantelegere la mijloc? Dar omul nu e in stare sa discute despre INTERDICTIA despre care se vorbeste in articol, are fixul lui si cu asta basta!

    • Cristian Grosu
     17.9.2017, 9:56 am

     experianta ne aratăcă ar putea fi o combinatie de neînțelegere (cum zici), incompetentă, rea credințoi si presiyne de-a duce lucrurile către o anumită zonă de interese comerciale.
     oricum nu e de capul lui…

 3. Eva
  16.9.2017, 4:59 pm

  Am impresia că Liviu Pop este cel mai slab ministru al educației din ultimii 27 de ani. Totuși, doar de dragul adevărului, Gazeta matematică nu era în școli nici în anii dinainte de 89. Se lucra din ea, da, dar nu i se făcea distribuție în școli.
  Subliniez, nu este cazul Gazetei matematice, publicație despre a cărei calitate nu încape îndoială. Totuși, în general nu am încredere în discernământul multor profesori de a distribui materiale a căror achiziție, din păcate, foarte mulți elevi și părinți o consideră obligatorie. Ca regulă generală, profesorul trebuie să fie profesor, nu comerciant. Cu atât mai mult cu cât salariile recunoscut mici al profesorilor îi îndreptățeau oarecum să profite de comisioanele oferite de edituri. Nu-i condamn, fiecare se descurcă cum poate. Dar nu pe spinarea generației emergente, vai de mama ei și așa.

 4. cristina
  29.9.2017, 5:17 pm

  pfffffff….tipic romanesc ; am lucrat din gazeta unele imi ieseau altele nu…gazeta nu e pentru clasa, e pentru cel cei care au inclinatii si vor sa aprofundeze…iar cei care nu sunt facuti pentru matematica? aveti idee cat de complexati se simti si se cred prosti si isi rateaza vietile…tipic romanesc…in tara in care traiesc vreau sa va zic ca sunt meseriasi, meseriile fiind protejate, care habar nu au de gazeta metematica dar sunt foarte buni in meseriile lor (electricieni, zidari, constructori, instlatori) si au niste case superbe la care in Romania nu au acces decat cei din clasa privelegiata; in loc educatia sa fie orientata spre valorizarea darurilor innascute ale copiilor ,ale tuturor si nu a unor elite est mai degraba indreptata spre constituirea unui grup f f restrans de elite si decimarea celor mai multi si pierderea lor in neant pe parcurs…sunt fosta olimpica si? nu dau niciodata like la postarile cu echipele de olimpici si premiile pe care le iau…ma gandesc la ceilalti la cei mai multi care saracii din cauza unui sistem imbecil sunt pierduti pe cale si greu se vor ridica! interzis gazeta matematica la clasa? cine il impiedica sa o foloseasca in particular! la clasa sa se lucreze cu clasa si sa fie cuprinsi toti si valorizati toti copiii

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban: Scăderea economiei va fi de 1 – 3%

Adrian N Ionescu

Premierul României, Ludovic Orban, se aşteaptă la o scădere a economiei de 1 – 3% în acest an, „pe datele actuale”, potrivit unei declaraţii făcute,… Mai mult

Stiri

Dincolo de poprirea datoriilor fiscale, există forme ale executării silite care se pot aplica în continuare

AVOCATNET

Deși Guvernul a stabilit în mod expres că popririle fiscale pentru datorii la stat sunt suspendate cât ține starea de urgență, dar și 30 de… Mai mult

Stiri

Firmele îşi vor putea achita online taxele către bugetul de stat pe ghiseul.ro

Adrian N Ionescu

Sistemul Naţional Electronic de Plată  (SNEP), operabil de pe ghiseul.ro, va  fi  extins pentru a se introduce posibilitatea de plată a obligaţiilor datorate bugetului general… Mai mult

Stiri

Ordonanța militară 8: Se interzic exporturile de cereale și tranzacțiile cu actiunile companiilor energetice

Adrian N Ionescu

Ordonanța militară nr. 8 adoptată joi seara prevede ca, pe perioada stării de urgență, să se suspende vânzarea/cumpărarea de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanţelor: Schema de ajutor pentru IMM-uri ar trebui să devină operaţională de săptămâna viitoare

Vladimir Ionescu

Schema de ajutor pentru IMM-uri ar trebui să devină operaţională de săptămâna viitoare, băncile având timp până luni să se înscrie, a declarat ministrul Finanţelor,… Mai mult

Stiri

Violeta Alexandru: 56.000 de companii au solicitat şomaj tehnic pentru angajaţi

Vladimir Ionescu

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că, până în prezent, 56.170 de companii au solicitat şomaj tehnic pentru 459.000 de angajaţi, la care se adaugă… Mai mult

Stiri

Înmatriculările auto au scăzut cu peste 32% în luna martie – marile scăderi din Europa

Adrian N Ionescu

În România s-au înmatriculat 6.654 autoturisme noi, în martie, cu 32,2% mai puţine decât în aceeaşi lună a anului 2019, şi cu 21,9% mai puţine… Mai mult