8 iunie, 2022

Guvernul trebuie să preia programele punte relevante dintre diaspora și România de la organizațiile neguvernamentale care le-au inițiat și să le dea anvergura politicilor publice, a propus Felix Pătrășcanu, lider proiectului RePatriot al Romanian Business Leaders (RBL), la conferința CursDeGuvernare „Finanțarea dezvoltării și (Re)Capitalizarea României”, desfășurată marți.

„Cred că acest proiect (RePatriot) și altele, ca SuperTeach, ar trebui să fie privite mai cu atenție de către guvern și ar trebui chiar preluate. Iată Romanian Business Leaders și alte organizații de afaceri vin cu proiecte foarte interesante, cu impact dovedit și ar trebui luate sub aripa guvernului, și mers mai departe cu ele (…) ca politici publice”, a spus Felix Pătrășcanu.

Liderul proiectului RePatriot a menționat că multor români dintre țările de adopție le va fi greu să se repatrieze cu familiile lor de acolo, la care s-au adăugat copii în anii din urmă. Totuși, mulți ar putea reveni și ar putea contribui, cu experiența și mentalitatea  dobândite acolo, „la schimbarea României”.


„Totuși ar trebui să existe niște legături și niște punți între ei și România și asta încercăm în momentul de față. Este adevărat, cu foarte puțin succes, cu niște oameni care s-au întors și care fac business,  iar unii care au făcut ceva bani, au început să investească și în România”, a spus omul de afaceri român.

România are oportunități pentru că are lipsuri

În conferințele RePatriot organizate în străinătate, se spune românilor de acolo că „România are foarte multe oportunități pentru că România are foarte multe lipsuri. Zic de mult timp fraza asta, sper că peste 5 ani să nu o mai zic, niciodată, gândindu-mă că România își va acoperi lipsurile”, a spus Felix Pătrășcanu.

„Mă refer la agricultură și, mai ales, la întoarcerea micilor meseriași, de care noi avem aici o criză acută, și care ar putea investi aici în mici business-uri care ar crește local”, potrivit sursei citate.

Repatriot se concentrează acum pe „revenirea românilor în țară prin antreprenoriat. Ei pot aduce mult know-how, lucruri foarte bine făcute acolo, în niște companii vechi, pot aduce reprezentanțe ale unor firme de acolo”.


„Mai este un lucru la care eu țin foarte mult: mentalitatea cu care acești oameni pot reveni în țară. Ei au văzut acolo niște bune practici,  sociale de civilizație care funcționează altfel în țările de adopție. Această mentalitate adusă la noi ar schimba foarte, foarte mult lucrurile”, spune Felix Pătrăcanu.

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: