marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 noiembrie, 2014

Aflată în prima sa vizită în Gaza, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a pledat sâmbătă pentru existenţa unui stat palestinian independent şi a avertizat că lumea “nu va suporta” un nou război israeliano-palestinian.

“Trebuie să existe un stat palestinian, acesta este obiectivul, iar această poziţie este împărtăşită de întreaga Uniune Europeană”, a declarat ea într-o conferinţă de presă, la Gaza. “Lumea nu va suporta al patrulea război”, după celelalte trei ofensive sângeroase efectuate de Israel în ultimii şase ani, a adăugat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă.

Vizita lui Federica Mogherini are loc în contextul în care palestinieni şi poliţia israeliană se înfruntă în fiecare noapte pe străzile Ierusalimului de Est, ocupat şi anexat de către Israel.


În paralel, în Gaza, o serie de atentate comise vineri asupra bunurilor unor reprezentanţi Fatah, a pus la încercare dificila reconciliere aflată în curs cu islamiştii din cadrul Hamas, o reconciliere considerată indispendabilă în vederea reconstrucţiei enclavei palestiniene devastate de războaie.

Cele 50 de zile de război (8 iulie-26 august), care s-au soldat cu aproximativ 2.200 de morţi de partea palestiniană, majoritatea civili, şi peste 70 de partea israeliană, aproape toţi militari, au distrus aproape întreaga enclavă.

În total, 134 de ţări din întreaga lume au recunoscut Palestina, potrivit Autorităţii Palestiniene (AP). Ultima a fost Suedia, pe 30 octombrie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La Londra, Parlamentul britanic a votat pentru recunoaşterea Palestinei, iar deputaţii Partidului Socialist (PS), aflat la putere în Franţa, pregătesc o propunere de rezoluţie care invită Guvernul să recunoască statul Palestina şi care ar putea să fie adoptată în următoarele săptămâni.


Palestinienii, care deţin din 2012 statutul de stat observator la ONU, intenţionează să prezinte în noiembrie un proiect de rezoluţie Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul de a obţine încetarea ocupaţiei Palestinei de către Israel într-un termen de doi ani şi de a deschide calea către un stat independent, între frontierele din 1967. Însă acest proiect ar putea să fie strivit în faşă printr-un vot de veto american.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: